KA RETROVIZOR

KARETROVIZOR

Kad je sistemu nedostajalo deviza ni rulet u hotelu „Korana“ nije značio skretanje s tekovina socijalističke revolucije

Kad je sistemu nedostajalo deviza ni rulet u hotelu „Korana“ nije značio skretanje s tekovina socijalističke revolucije
KAfotka.net

Laka dostupnost klađenja stvara ovisnike, a ovisnici bilo koje vrste nikad nisu dobra vijest za svoje obitelji, a onda ni za društvo i državu

Iako je promet od legalnog klađenja u posljednjih pet, šest godina u padu jer se sve više Hrvata okreće internetskom klađenju i zbog toga što država i dalje ne nalazi načina da efikasno blokira ilegalno online klađenje, ne možemo reći da je klađenje pomodnost koja prolazi kao i svaka druga. Unatoč nelojalnoj online konkurenciji i oporezivanju i najmanjeg dobitka ukupni promet kladionica i dalje se vrti oko 5 milijardi kuna, što nije tako malo ako znamo da je rekordna godina za kladionice bila 2014. s 5,8 milijardi kuna prometa. Kladionica i dalje ima skoro kao i pekara na svakom ćošku. Čak i Hrvatska lutrija koja je još tamo 2001. godine prestala biti monopolist u području igara na sreću, u tržišnim uvjetima posluje u debelom plusu. Činjenica jest da liberalizacija tržišta igara na sreću ide na korist državnom proračunu s obzirom da je porezno opterećenje klađenja u samom europskom vrhu, no ni negativne posljedice nisu zanemarive. Laka dostupnost klađenja stvara ovisnike, a ovisnici bilo koje vrste nikad nisu dobra vijest za svoje obitelji, a onda ni za društvo i državu. Ima nešto u stavu da se redukcijama i zabranama kockanje neće nestati, baš kao što ne nestaje prostitucija ili narko tržište, ali i nekontrolirano otvaranje kladionica u bilo kojem kvartu, blizini škola, kafićima, sigurno ne pomaže ublažiti negativne posljedice kockanja.

Onako ovlaš, moglo bi se pomisliti da je i u tom segmentu prošli sustav bio efikasniji od današnjeg jer nije sve gledao kroz profit i(li) punjenje proračuna. Puno je ljudi zapravo kockalo, ali na sitno kod državnog monopolista, tako da se kupi srećka lutrije, odigra jednom tjedno za par dinara kombinacija lota ili listić s parovima Sportske prognoze, odnosno prognoze utakmica prve nogometne jugoslavenske lige. Uzbuđenje kockanja je bilo tu, ali bez opasnosti da se proćerda cijela plaća. Da je ipak bilo iznimki potvrđuje i zapis u lokalnim novinama koji nam otkriva da je u kasnom komunizmu bilo moguće legalno otvoriti pravu pravcatu kockarnicu s ruletom koja svaku noć radi do 3 ujutro, u vrijeme kad su u Karlovcu (osim birtije popularno zvane „Gumica“ na Autobusnom kolodvoru), preko tjedna trgovine zatvarala vrata najkasnije u 20 h, a rijetki kafići u 22 h. Zanimljivo, u tadašnjim novinama nitko ne propitkuje je li vrtnja ruleta za novac skretanje s puta socijalističkih tekovina, kao što nitko u to doba nije propitivao ni činjenicu da su redovni gosti karlovačkog hotela, talijanski lovci prije svih, dolazili ovdje i zato jer jer su „prijateljice noći“ bio neslužbeni dio ponude. Pred nestašicom sustavu neophodnih deviza, ideali su se lako zaboravljali.


 

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

„Otvoren Fortuna klub“, Karlovački tjednik, 26. rujna 1985.

Nakon tombole koja se u organizaciji URO „Korana“ i Lutrije Hrvatske održava u Karlovcu već godinu dana, prošlog je tjedna u hotelu „Korana“ svečano otvoren i „Fortuna klub“ – igračnica s 15 automata i četiri rulet-stroja. Pored zaposlenih, otvaranju igračnice prisustvovali su predstavnici Lutrije Hrvatske s generalnim direktorom Dragutinom Šafarom na čelu i drugi gosti. On je igračnicu predao na upotrebu gostima hotela i Karlovčanima.

Ovaj poslovni potez URO „Korana“ učinjen je zbog obogaćivanja ugostiteljske i turističke ponude, rekao je u pozdravnoj riječi Drago Zaborski, generalni direktor „Korane“. On je goste i uzvanike informirao o namjerama ulaganja u narednom razdoblju u hotelske i ugostiteljske objekte, koja će, uz podizanje kvalitete i kvantitete usluga, značajno utjecati i na ukupan prihod kolektiva.

Otvarajući „Fortuna klub“ generalni direktor Lutrije Hrvatske Dragutin Šafar govorio je, među ostalim, i o značaju takvih klubova od kojih se dio prihoda usmjerava na za financiranje fizičke i tehničke kulture, humanitarnih djelatnosti i brige o djeci i omladini.

Karlovački „Fortuna klub“ deseti je po redu u SR Hrvatskoj. To je takozvana igračnica otvorenog tipa, ali ima sve uvjete da postane i igračnica zatvorenog tipa.

„Fortuna klub“ u karlovačkom hotelu „Korana“ smješten je u banket-Sali hotela i radi svake večeri od 21 sat do tri sata iza ponoći.

Izdvojeno


Reci što misliš!