KA RETROVIZOR

KARETROVIZOR

Lude brojke iz vremena kad Karlovac nije nosio ružnu etiketu grada bez kina: 900 tisuća posjetitelja u jednoj godini!

Lude brojke iz vremena kad Karlovac nije nosio ružnu etiketu grada bez kina: 900 tisuća posjetitelja u jednoj godini!
KAfotka.net

Karlovac i u 2021. godinu ulazi kao jedini među 20 najvećih hrvatskih gradova koji nema bazen. Jednako je neslavan podataka da je Karlovac jedini među 14 najvećih hrvatskih gradova koji nemaju kino

Ove nas godine čeka popis stanovništva nakon deset godina. U međuvremenu Državni zavod za statistiku radio je procjene o kretanju stanovništva. A one kažu da se Karlovačka županija po odljevu stanovništva drži relativno dobro jer ni po apsolutnim brojkama ni u postocima nije u gornjoj polovici županija koje su gubile najviše stanovništva, dok se nažalost to za Karlovac ne može reći. Od 30 hrvatskih gradova koji po posljednjem popisu stanovništva imaju više od 20 tisuća stanovnika, Karlovac zauzima sedmo mjesto po odljevu stanovništva gledajući apsolutne brojke s gubitkom od preko 5 tisuća stanovnika u zadnjih desetak godina, i osmo po postotku, s više od 9 posto izgubljenog stanovništva. 

Za nekih godinu dana znat ćemo jesu li procjene bile točne, pretjerane ili možda preskromne. No ima podataka za koje nam ne treba procjena da bi bili sigurni. Recimo, Karlovac i u 2021. godinu ulazi kao jedini među 20 najvećih hrvatskih gradova koji nema bazen. Jednako je neslavan podataka da je Karlovac jedini među 14 najvećih hrvatskih gradova koji nemaju kino. Po veličini 15. Kaštela također nema, ali Kaštela je predgrađe Splita, a nije ni bitno. Lijepa ostavština dugogodišnje vladavine HDZ-a u Karlovcu, nema što. 

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

I treba na to uporno podsjećati, ne zato da se vlasti napakosti i pije krv na slamku, nego da je se natjera da bude bolja i korisnija ovom gradu. 

Karlovac je krajem studenog 2020. potpisao ugovor s Ministarstvom regionalnog razvoja i fondova Europske unije o dodjeli 156 milijuna kuna bespovratnih sredstava u ime tehničke pomoći Karlovcu da riješi financiranje nekih projekata kao što su vrelovodi, Teslin centar i – kino Edison. Vidjet ćemo što to konkretno znači. Novac je valjda tu nadohvat ruke, sad samo da bude sposobnosti da se stvar brzo realizira, i pameti da se realizira na najbolji način, da dobijemo nešto kvalitetno, a ne polovično rješenje ili nešto što zapravo nema veze s definicijom modernog kina. Dok se ne dogodi, vraćamo se u bolju prošlost kad  Karlovac zahvaljujući svojim političarima nije prednjačio u iseljavanju i propadanju.

„Oscar domaćem filmu“, Karlovački tjednik, 12. siječnja 1961. 

Kao što je običaj, na početku svake kalendarske godine prave se statistički izvještaji i analize iz prethodne godine. Zato smo odlučili napraviti letimičan presjek kroz karlovačke kino-dvorane u 1960. godini. Evo što govore brojke.

U četiri karlovačka kinematografa, „Edisonu“, „Baniji“, „Luxoru“ i Ljetnoj pozornici održano je prošle godine 2480 predstava ili u prosjeku sedam dnevno, s ukupnom posjetom od 809 tisuća i 476 gledatelja. Ako tome dodamo 30 predstava Kinoteke u kinu „Banija“ koje je svake subote i nedjelje od 22 do 24 sata gledalo 10.558 gledatelja, zatim 450 predstava kina „Jugoturbine“ na Švarči s 48 tisuća posjetilaca i redovite predstave za školsku omladinu i djecu, izlazi da je prošloj godini u Karlovcu bilo 900 tisuća kino-posjetilaca. To znači da je svaki Karlovčanin u prosjeku bio 26 puta u kinu. 

Broj posjetilaca u jednom mjesecu drži kino „Edison“ kroz čiju su dvoranu u studenom prošla 33.373 posjetioca.

Prošle godine u karlovačkim kinima prikazano je više od 200 filmova. Najveću pažnju privukao je domaći film Žike Mitrovića „Signali nad gradom“ koji je vidjelo 19.830 Karlovčana. Ovaj film, koji je u jesen sniman u Karlovcu, postigao je apsolutni rekord u broju posjetilaca ne samo u prošloj godini, već je to najgledaniji film u Karlovcu do sada. Na drugo mjesto po broju posjetilaca dolazi još jedan film istog režisera „Kapetan Leši“, kojeg je gledalo 11.302 Karlovčana. Treći je jugoslavensko-francuska koprodukcija „Bijeli đavo“ s 9742, zatim slijede američki „Trapez“, „Autobusna stanica“, „Arrivederci Roma“, „Deveti krug“, „Noći Lukrecije Borgije“ „Sam“, „Evropa noću“, „Mlada kraljica“, „Davy Crocket i gusari“ „Ljepotica i ciganin“, „Herkul i kraljica Lidije“, „Bernardin“, „Gradić Peyton“, „Čovjek koji je suviše znao“….
Sa zadovoljstvom se može reći da je domaći film definitivno  probio led, štoviše, domaći filmovi su već unatrag tri godine bestseleri na repertoaru karlovačkih kinematografa…

Kad bi se na temelju broja gledalaca pojedinog filma u prošloj godini davala ocjena ukusa Karlovčana, ona ne bi bila najpovoljnija. Među 12 najposjećenijih stranih filmova ima nekoliko koji zavređuju pažnju, ali „Bijeli đavo“, „Arrivederci Roma“, „Noći Lukrecije Borgije“, „Davy Crocket“ i „Bernandin“ i neki drugi ne spadaju među njih. Zanimljivo je da je karlovačka publika prošle godine okrenula leđa do sada vrlo popularnim vestern-filmovima, tako da se među 20 najgledanijih filmova nalazi samo jedan ovog žanra. Nema sumnje da su Karlovčani u prošloj godini dali prednost zabavnim filmovima, što dokazuje da je kino – u nedostatku ostalih – ostao glavni oblik zabave i razonode u Karlovcu.   

Izdvojeno


Reci što misliš!