KA RETROVIZOR

KARETROVIZOR

Babina gora slavi 15 godina od kad je odlučeno da tamo bude centar za gospodarenjem otpadom. No, centar postoji samo na papiru

Babina gora slavi 15 godina od kad je odlučeno da tamo bude centar za gospodarenjem otpadom. No, centar postoji samo na papiru

Karlovačko odlučno „možda“ vezano uz zatvaranje smetlišta na Ilovcu koje je u 40 i sitno godina rada izraslo u pristojno brdo od smeća, ulazi u novu fazu agonije koja traje onoliko koliko je Ilovac otvoren s obzirom da je to od početka privremeno rješenje. Naime, ovih je dana iscurilo u javnost da je Državna komisija za kontrolu postupaka javne nabave poništila odluku o projektiranju i izvođenju radova Centra za gospodarenje otpadom Babina gora, koji provodi CGO Karlovačke županije Kodos.
Tvrtka Kodos koja od 2008. upravlja virtualnim Centrom za odlaganje otpada na papiru, ali koja proračunskim novcem isplaćuje plaću za direktora i još par ljudi za ništa, uspjela je počiniti niz prekršaja procedure javne nabave, koji između ostalog uključuju nezakonitu izmjenu stručnjaka, izostanak dokaza o formalnom  obrazovanju stručnjaka, nezakonitu izmjenu odabrane ponude, tu su i problemi sa dokazima o tehničkoj i stručnoj sposobnosti odabranog ponuditelja, a dovodi se u pitanje i ključna stvar kod jednog odlagališta - tehnologija biološke obrade otpada…

Prošle godine u ovo vrijeme lokalna je vlast na sva zvona razglasila kako se na Babinoj gori završava pristupni put novom centru za odlaganja otpada, što je lijepo ali ima jedan veliki problem: tamo gdje bi trebao biti centar i dalje je samo ledina. Pristupni put dakle ne vodi nigdje. Ova priča podsjeća na još jednu genijalni projekt iz kuhinje nesposobnih lokalnih vlasti: tako zvani Vukelićev most podno Turnja koji pak do dana današnjeg - nakon dugih godina otkad je izgrađen -  ne vodi nigdje jer tu pak pristupne ceste i dalje nisu izgrađene.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Ove godine slavimo malu godišnjicu – 15 godina otkad se Županijska skupština većinom glasova odlučila da Babina Gora postane trajno rješenje za odlaganje otpada za Karlovac i Karlovačku županiju. 15 godina kasnije mjesto na kojem bi trebalo biti odlagalište je i dalje ledina. Gotovo isto toliko godina netko prima direktorsku plaću za vođenje centra koji ne postoji. Da nije tužno, bilo bi smiješno. Nove vijesti o poništenju javnog natječaja o projektiranju i izvođenju radova na Babinoj Gori još su jedan krupan korak unazad i signal da će stanovnici Ilovca i okolice još dugo „uživati“ u smradu privremenog smetlišta na Ilovcu.

„Dugo iščekivana odluka“, Karlovački tjednik, 15. lipnja 2006.

Poglavarstvo Karlovačke županije odlučilo je da će Centar za gospodarenje otpada Karlovačke županije biti na Babinoj gori, južno od grada Karlovca. Tako je napokon okončana višegodišnja potraga za primjerenom lokacijom budućeg odlagališta otpada. Odluku još moraju potvrditi i vijećnici Županijske skupštine, nakon čega će je verificirati i Gradsko vijeće Karlovca koje će na taj način riješiti gorući problem sadašnje deponije na Ilovcu.

- Nakon ispitivanja svih parametara ekonomske isplativosti u prednosti je makrolokacija Babine gore. Cjelokupan je prostor hidrološki homogen, dok bi sada već bivšim potencijalnim lokacijama Okiću i Lemić Brdu bilo potrebno vršiti dodatna istraživanja, što bi još više poskupjelo projekt, Babina gora je pred Lemić Brdom i Okićem povoljnija i jer se nalazi u blizini grada Karlovca, najvećeg proizvođača otpada, na kojeg od ukupnih troškova na prijevoz otpada tri četvrtine – rekao je Marinko Maradin, ravnatelj Županijskog zavoda za prostorno uređenje i zaštitu okoliša.

Prijedlog sisačko-moslavačke županije da se gradi zajedničko odlagalište odmah je otpao upravo zbog nedovoljne blizine Karlovca i velikih troškova prijevoza gotovo 40 tisuća tona komunalnog otpada koji se proizvede u Karlovačkoj županiji godišnje. Nakon donošenja ove odluke trebat će izmjene županijskog plana gospodarenja otpadom, te prostornog plana Karlovca i Karlovačke županije i pristupiti rješavanju imovinsko pravnih poslova.

Izdvojeno


Reci što misliš!