KA RETROVIZOR

KARETROVIZOR

Neke su stvari prije bile bolje, neke su bile gore - ali pravosuđe je čini se oduvijek bilo sporo i slabo učinkovito

Neke su stvari prije bile bolje, neke su bile gore - ali pravosuđe je čini se oduvijek bilo sporo i slabo učinkovito

Pravosuđe je po mišljenju mnogih jedna od rak-rana današnje Hrvatske. Moglo bi se pričati i o brojnim spornim presudama i općem dojmu u javnosti da unatoč slovu zakona ipak nismo isti pred istim tim zakonom, ali dok to donekle spada u red subjektivnih dojmova, sporost pravosuđa sasvim je objektivno mjerljiv podatak. 

Sjećanja ponekad varaju pa će mnogi ustvrditi kako je u prošlim vremenima pravda bila brža i dostižnija, no tekst iz 1980. godine govori upravo suprotno - u tom trenutku u Općinskom sudu Karlovac bilo je neriješeno 6300 sudskih predmeta, a kao glavni krivac spominjali su se "suci porotnici", i danas zanimljiva kategorija koju je Drago Hedl nedavno opisao kao "slabo poznatu kategoriju stranačkih uhljeba - sjede, dremuckaju i primaju novac". 

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Nismo uspjeli pronaći kako je danas, no prije 40 godina problem je bio što ih je teško bilo dohvatiti i da sjede i dremuckaju...

Porotnici koče rad, Večernji list, 9. listopad 1980.

Suci porotnici u Općinskom sudu u Karlovcu neredovito se odazivaju na rasprave pa se često događa da pojedini suci moraju odgoditi sve parnice predviđene i zakazane za pojedini dan. Jučer je, na primjer, sutkinja Jasminka Jerinić-Mušnjak morala odgoditi šest zakazanih rasprava, a slično je bilo i prije nekoliko dana. No, nije to jedini primjer. S tim problemom susreće se svih 20 sudaca Općinskog suda u Karlovcu. 

Takve su prilike i u Sudu udruženog rada u kojem radi 55 sudaca bez svojstva radnika u sudu. I u toj sudskoj ustanovi vrlo često zbog nedolaska sudaca rasprave moraju biti odlagane pa se pojedini predmeti, uglavnom radni i stambeni, provlače kroz sud i po nekoliko mjeseci, iako su posrijedi bitni problemi za normalan život i rad radnika. 

U uredima spomenutih sudskih ustanova po nekoliko sati se telefonira, nazivaju se suci porotnici i mole da dođu na raspravu. Obično se odazivaju oni koji su shvatili svoj društveni zadatak još pri izboru za spomenute funkcije. Nažalost, više je onih koji bez interesa i odgovornosti propuštaju svoje obaveze čime praktički koče rad tih pravosudnih ustanova.

Pitamo se koji su uzroci toj situaciji. Najvjerojatnije su pogriješile mjesne zajednice i organizacije udruženog rada koje su formalistički obavile izbor sudaca porotnika i sudaca bez svojstva radnika u Sudu udruženog rada. Takve zaključke navodi tvrdnja radnika suda koji kažu da do ove godine nije bilo problema s odazivom sudaca volontera. Drugi su razlog, vjerojatno, male, gotovo simbolične nagrade za prisustvovanje jednom sudskom danu. 

Posljedice su takvog (ne)rada dalekosežne. U Općinskom sudu u Karlovcu zbog toga jer nema dovoljno sudaca neriješeno je oko 6300 sudskih predmeta. Ta pravosudna ustanova konačno ima dovoljno sudaca, ali sada se javlja novi problem, koji će najvjerojatnije ponovno gomilati neriješene predmete - slab rad sudaca porotnika. Bilo bi najbolje da imenovani suci koji ne mogu i ne žele obavljati ovu društvenu funkciju to javno iznesu pa će izborom novih biti riješen taj problem. 

FOTO: kafotka.net

Izdvojeno


Reci što misliš!