KA RETROVIZOR

KARETROVIZOR

Manjak đaka mučio je karlovačku regiju i prije 40-ak godina, ali ne zbog demografije već zbog napuštanja škole

Manjak đaka mučio je karlovačku regiju i prije 40-ak godina, ali ne zbog demografije već zbog napuštanja škole

Prije nekoliko dana razveselila nas je vijest o malom tračku svjetla u dugogodišnjem demografskom mraku. U karlovačke škole tako bi od jeseni trebalo krenuti četrdesetak prvašića više nego što ih je krenulo lani, a slično se dogodilo i prije tri godine. Iako su to mali pomaci, ipak vesele nakon dugih crnih brojki.

A, prije četrdesetak godina brojka učenika mučila je i tadašnje javne forume i medije, ali razlog nije bila demografska katastrofa, već nedostatak interesa za školu pa je i po nekoliko stotina učenika i učenica godišnje jednostavno napuštalo srednjoškolsko obrazovanje.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

O ovom problemu pisalo je i karlovačko izdanje Večernjeg lista, iz pera B. Hrstića:

Obrazovanje i udruženi rad - zašto nestaju đaci? (Večernji list, 26.12.1979.)

U devet srednjoškolskih centara karlovačke regije u ovoj školskoj godini u prvom razredu pripremne faze srednjoškolskog obrazovanja u 63 odjeljenja upisano je 2133 učenika, a u drugom razredu u 56 odjeljenja 1676 učenika. To je mnogo manje od predviđenog broja u usporedbi s onima koji su završili osmogodišnje osnovno školovanje i brojem ponavljača.

Prema podacima službe profesionalne orijentacije SIZ-a za zapošljavanje, u školskoj godini 1977/78 u pripremnoj fazi srednjoškolskog obrazovanja u prvoj godini bilo je 448 učenika koji su se ispisali ili izgubili pravo upisa u drugi razred, a u drugom je razredu bilo 216 takvih učenika, ili 17 posto ukupnog broja upisanih. Prošle godine u prvom ih je razredu bilo 521, a u drugom 238, ukupno 759 ili 18,5% od ukupnog broja upisanih u pripremni stupanj srednjoškolskog obrazovanja.

Ove godine 481 učenika više ne pohađa nastavu. I tako je svake godine sve veće osipanje onih koji prestaju pohađati nastavu u srednjoškolskim centrima, od kojih je pet u Karlovcu, a ostala četiri su u Vojniću, Topuskom, Slunju i Dugoj Resi. 

Zna se: to su učenici koji odlaze u udruženi rad s manje od 18 godina života i bez kvalifikacije. Dolaze u grupu nekvalificiranih radnika kojih je najviše na listama nezaposlenih, a kako po zakonskim odredbama ne mogu, zbog godina, obavljati velik dio poslova i raditi u noćnoj smjeni, teško dobivaju posao.

Tako SIZ-ovi za zapošljavanje u svim općinama karlovačke regije, uz brige oko zapošljavanja onih koji su duže na popisu nezaposlenih i znatne napore za prekvalifikaciju ili stjecanje minimanih kvalifikacija, dobivaju još više teškoća, jer su ti učenici u grupi onih koje treba prekvalificirati, iako još kvalifikaciju i nisu stekli.

To je izdvajanje velikog novca da bi u skraćenom vremenskom periodu budući radnici stekli ono što im zajednica omogućava besplatno u školovanju - stjecanje zvanja. A takav put, uz to što je skup, donosi i teškoće, ne samo SIZ-ovima zapošljavanja i udruženom radu koji daje novac za doškolavanje radnika, već i učenicima koji su prekinuli školovanje.

(foto: kafotka.net)

Izdvojeno


Reci što misliš!