KA RETROVIZOR

KARETROVIZOR

Sportski Karlovac u mnogo čemu zaostaje za sedamdesetima, ali atletika ga opet upisuje na kartu svijeta

Sportski Karlovac u mnogo čemu zaostaje za sedamdesetima, ali atletika ga opet upisuje na kartu svijeta

Grad košarke i, u širem smislu, grad sporta, bio je epitet kojim se Karlovac s razlogom ponosio u šezdesetim i sedamdesetim godinama prošlog stoljeća. Košarkaši su bili stalan prvoligaš, do prve jugoslavenske lige dogurali su i odbojkaši, a nogometaši su više godina bili u samom drugoligaškom vrhu. Ugostili smo niz velikih natjecanja, o kojima danas, ne samo radi vlastitih problema, već i zbog drastične promjene vremena, možemo samo sanjati (tko danas može zamisliti gostovanje NBA All Stars selekcije u Areni, a kamoli u Šancu!), imali svjetsku atletsku rekorderku... i baš ta atletika dobar je primjer kako se uz malo truda neke stvari i mogu pokrenuti.

Nakon desetljeća frustracija obnovljen je atletski stadion pokraj Korane i Karlovac je odmah dobio domaćinstvo prvenstva Hrvatske, a u rujnu će biti domaćin i međunarodnog mitinga. Nije sve na ondašnjoj razini pa Atletski Kup Europe još neko vrijeme sigurno nećemo organizirati jer - nemamo hotel ondašnjih kapaciteta. Ali, kada je atletika u pitanju Karlovac jest na karti svijeta, jer "Karlovački Cener" jedina je hrvatska utrka u kalendaru Svjetske atletske federacije, što je postignuće koje u današnjim užurbanim vremenima možda i ne cijenimo dovoljno. Svake godine imamo utrku koja je dio svjetske atletske karavane i koja će zahvaljujući agilnim organizatorima, nesumnjivo samo još više rasti.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Istina, danas nemamo ni atletičarku kalibra Jelice, ali to nipošto nije minus, jer možda i najveća hrvatska sportašica 20. stoljeća teško se ponavlja!

A, evo kako je bilo na 400. obljetnicu Karlovca, kada je grad bio domaćin Atletskog Kupa Europe.

"Reprezentacije uz Koranu", Večernji list, 19. srpnja 1979.

U subotu i nedjelju, na lijepom stadionu u Mekušanskom polju, odmjerit će snage 240 atletičara iz osam zemalja u B skupina Evropskog prvenstva u atletici. To veliko natjecanje pratit će više od 80 novinara, a rezultat će bilježiti više od stotinu sudaca. Tih će dana u Karlovcu biti vreva kao u mravinjaku, a da bi svi mogli obavljati svoje poslove obavljene su brojne pripreme. Provjerili smo i saznali da prvenstvo može početi. Stadion i borilišta su spremni, hotel Korana s tri apartmana i 186 soba i 400 kreveta rezerviran je od 19. do 23. srpnja samo za sudionike prvenstva. 

Završeni su i poslovi u press centru, koji će biti u kongresnoj dvorani hotela. Da bi brojni novinari nesmetano obavljali posao brinu se radnici karlovački PTT-a. U petak, subotu i nedjelju press centar će raditi od 8 do 21 sat, a po potrebi i duže. Deset novinara odjednom će imati vezu sa svijetom, a oni koji žele obavljati privatne razgovore koristit će se dvjema govornicama za međumjesni i međunarodni razgovor ubacivanjem kovanog novca.

U centru će biti i tri telexa koji će novinarima omogućiti vezu s redakcijama u bilo kojem dijelu svijeta i telex na kojem će se tekstovi otkucavati na vrpcu da bi s ona tri ekspresno "krenuli u svijet". Svakog dana dva kontrolora, tri službenice na telexu i dvije za "posredničkim stolom", s kojeg će osiguravati deset direktnih veza s redakcijama u Jugoslaviji i inozemstvu, brinut će se da novinari na vrijeme obave svoj posao. Uz to će PTT imati dežurnu službu, koja će osigurati ispravne veze. 

U press centru će biti i prava mala pošta na šalteru, gdje će posjetioci predavati svoje pošiljke pisama i brzojave, davati najave međumjesnih ili međunarodnih razgovora i kupovati razglednice i marke. Na stadionu će se nalaziti pet telefona s kojih će novinari, redakcije kojih su to tražile, odatle dobivati veze. Karlovački PTT osigurao je tonske veze i veze za međusobno sporazumijevanje za TV centre Zagreb, Ljubljana i Kopar, koji će direktno prenositi natjecanje oba dana. 

Natjecanje će direktno pratiti TV Švicarske i Finske te Radio Helsinki, Radio Zagreb, Radio Ljubljana, Radio Stockholm, Radio Bratislava i Radio Čehoslovačka.

foto: kafotka.net

Izdvojeno


Reci što misliš!