KA RETROVIZOR

KARETROVIZOR

I prije ravno pola stoljeća jedan od popularnijih načina za brzu zaradu za mlade bio je na benzinskim pumpama

I prije ravno pola stoljeća jedan od popularnijih načina za brzu zaradu za mlade bio je na benzinskim pumpama

O tome se pisalo i prije 50 godina, a vjerojatno bi i danas većina odgovora bila slična, uz to što vjerujemo da su vozači ipak, barem većinom, nešto pristojniji nego tada...

Kako danas, tako i prije ravno pola stoljeća, ljeto je idealno doba za mlade da zarade ponešto novca na sezonskim poslovima. Oni koji se ne odluče angažirati na nekom ozbiljnijem poslu na Jadranu, posebno djevojke, često pokoju kunu pokušavaju zaraditi na benzinskim stanicama, gdje za protuuslugu nude čišćenje i pranje automobila.

O tome je pisao "Karlovački tjednik" i prije 50 godina, a vjerojatno bi i danas većina odgovora bila slična, uz to što vjerujemo da su vozači ipak, barem većinom, nešto pristojniji nego tada...

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

"Djevojke s benzinske pumpe", Karlovački tjednik 5.8.1971.

U ove sparne dane svaki mladi čovjek nastoji pobjeći od gradske buke i vrućine na more. Želi da tih par dana zaboravi na dužnosti i probleme, da upozna nova društva i da se raduje životu. Ima ih koji su žrtvovali ovo ljeto, napustili more i odlučili da zarade nešto novaca. Svatko je uz malo truda i veze našao nekakav sezonski posao. Tako se i nekoliko djevojaka našlo na karlovačkim benzinskim pumpama, da uz brisanje stakla na automobilima i ljubaznost vozača nešto zarade. Na Ilovcu rade Đurđa Bišćan i Višnja Lasić, a u Dugoj Resi Vera Krznarić.

Što je bio razlog da se zaposliš na benzinskoj pumpi?
Višnja: Normalno, novac.
Đurđa: Da zaradim "lovu" za more.
Vera: Želim imati novac za koji ću moći kazati da je moj.

Sviđa li ti se ovaj posao?
Višnja: Nije težak i privlači me.
Đurđa: Zadovoljna sam.
Vera: Posao je lagan i s njim sam zadovoljna.

Imaš li fiksnu plaću?
Sve odgovaraju: Ne!

Koliko onda zaradiš dnevno?
Višnja: Sto dinara u prosjeku.
Đurđa: Isto.
Vera: Oko pedeset dinara. 

Imaš li na poslu neugodnosti ili, jednostavno, da li ti se koji od vozača udvarao?
Višnja: Normalno da ima neugodnosti, da dolazi do slučajeva da vas pojedini vozači provociraju, ali ima i takvih koji nam se udvaraju.
Đurđa: Ja se u potpunosti slažem sa svojom kolegicom, samo bih još dodala da najviše udvarača možete očekivati u kamionima. Ima slučajeva da ugovaraju "spojake", a i da ponude brak.
Vera: Ah, to je čist' normalna stvar. I meni ne smeta.

Na kraju smo saznali da su dvije simpatične djevojke s benzinske pumpe na Ilovcu, isti dan kada smo s njima razgovarali, otpuštene. Kako nam je kazao šef pumpe, jedini razlog za otpuštanje je što više nije lijepo vrijeme i što više nema dovoljno automobila.

(foto: kafotka.net)

 

Izdvojeno


Reci što misliš!