KA RETROVIZOR

KARETROVIZOR

I danas mnogi vole ponijeti knjigu na plažu, no je li nam ukus istančan kao što je bio prije 60 godina?

I danas mnogi vole ponijeti knjigu na plažu, no je li nam ukus istančan kao što je bio prije 60 godina?
KAfotka.net

Listajući po kartoteci Gradske knjižnice i čitaonice, ustanovili smo da su od stranih pisaca najčitaniji Remark, Zola, Bromfild, Hemingvej, Džek London, Balzak, Moravia i Saganova.

Puno toga promijenilo se u svakodnevnim navikama stanovnika ne samo Karlovca ili Hrvatske, već i cijelog svijeta, u proteklih 60 godina. Ipak, poneka stara tradicija ostaje, a tako, čini se, i ona čitanja na plaži. Nema nikakve sumnje da se, nažalost, knjige danas čitaju manje nego prije, pogotovo knjige u pravom fizičkom obliku, ali ljeti ipak još uvijek mnogi vole pri odlasku na more ili na neko od lokalnih riječnih kupališta ponijeti i neku dobru knjigu. Što se najviše čita? Možda uskoro i to provjerimo, ali prije 60 godina čitalački ukus građana bio je itekako profinjen...

"Što Karlovčani najviše čitaju: Krleža i Remark!", Karlovački tjednik, 17. kolovoz 1961.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Sada kada je ovako upeklo sunce i zažarilo gradske pločnike, svima nam se 
žuri da što prije dođemo na kupališta Korane i Kupe, a zadovoljni smo ako u ove mjesece pada naš godišnji odmor pa smo se zaputili do obale Jadrana. Međutim, iako je ovako vruće, građani našeg grada ne ostavljaju knjige, već i dalje upotpunjuju svoje znanje čitajući razna djela domaćih i stranih pisaca. Da bismo doznali što se najviše čita u ovim ljetnim danima posjetili smo Gradsku knjižnicu i čitaonicu. 

Karlovačka Gradska knjižnica i čitaonica broji 2639 članova, a broj članova Pionirske knjižnice, koja je u sastavu Gradske, iznosi 1340 dječaka i djevojčica. Od početka ove godine do kraja prošlog mjeseca Karlovčani su ukupno pročitali 83.930 knjiga. Posljednja tri mjeseca pročitane su 31.963 knjige. U toku srpnja Karlovčani su pročitali 8945 knjiga.

Listajući po kartoteci Gradske knjižnice i čitaonice, ustanovili smo da su od stranih pisaca najčitaniji Remark, Zola, Bromfild, Hemingvej, Džek London, Balzak, Moravia i Saganova. Ipak, na prvo mjesto dolazi Remark. Gradska knjižnica posjeduje 50 primjeraka od devet Remarkovih djela. Remark se toliko traži da ga ne možete dobiti ako netko nije upravo vratio neko od Remarkovih djela. Poslije Remarka najčitaniji je Zola, čija se djela također rijetko mogu dobiti u Gradskoj knjižnici, iako postoje 83 knjige od 22 djela ovog pisca. U ovim ljetnim mjesecima mnogo se traže i Hemingvejeva djela.

Od domaćih pisaca najčitaniji je Krleža, a posebno njegova djela "Hrvatski bog Mars" i "Gospoda Glembajevi", pa i knjige toga pisca, kao u slučaju s Remarkom i Zolom, teško možete dobiti na čitanje. Poslije Krleže naši građani najviše čitaju Andrića, a posebno njegov roman "Na Drini ćuprija". Dosta je tražena i Davičova "Pesma". 

Mnogi građani prilikom odlaska na godišnje odmore posudili su knjige u knjižnici kako bi za vrijeme dana odmora imali kontakta s knjigom. Porast broja čitalaca u srpnju i kolovozu uvjetovan je svršetkom nastave u školama i odlaskom đaka na školske praznike. U Pionirskoj knjižnici za vrijeme ljeta knjige se manje posuđuju. Dok je u prvom mjesecu ove godine Pionirska knjižnica 6500 raznih knjiga, dotle je taj broj u prošlom mjesecu spao na 3800. Uzrok je tome donekle i aktivniji rad školskih knjižnica. 

FOTO: kafotka.net

 

Izdvojeno


Reci što misliš!