KA RETROVIZOR

KARETROVIZOR

S dosta toga iz prošlosti nismo dobro gospodarili - odmaralište u Selcu srećom je jedan od pozitivnih primjera

S dosta toga iz prošlosti nismo dobro gospodarili - odmaralište u Selcu srećom je jedan od pozitivnih primjera

A, sve je počelo 1956. godine kada je odmaralište u Selcu prepušteno Karlovcu kao svojevrsni poklon iz Crikvenice.

Ma koliko stajale i opaske da bi se dobar dio socijalističke industrije i proizvodnje "urušio" s geopolitičkim promjenama u osamdesetim i devedesetim godinama prošlog stoljeća, ipak ponekad čitanje lokalnih novina iz tog razdoblja ostavlja gorak okus pri prisjećanju na izuzetnu razvijenost grada u to doba. 

S puno toga loše smo gospodarili, ali srećom ima i poneki pozitivan primjer, a u to svakako spada dječje odmaralište u Selcu, koje danas djeluje kao Hostel Karlovac i, kao i uvijek, prima stotine i tisuće mališana ne samo s karlovačkog područja, a s vremenom se i razvilo u zaista respektabilan i vrijedan objekt turističkog, ali i sportskog karaktera. 

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Osim djeci na "običnom" ljetovanju, Hostel Karlovac u Selcu je danas i domaćin sportskih priprema i kampova, od Ljetnog gimnastičkog kampa koji okuplja mlade vježbačice i vježbačice iz više europskih zemalja, preko priprema brojnih sportskih klubova pa sve do skorašnjeg taekwondo kampa.

A, sve je počelo 1956. godine kada je odmaralište u Selcu prepušteno Karlovcu kao svojevrsni poklon iz Crikvenice. Radilo se brzo pa je odmaralište već sljedećeg ljeta (iz kojeg potječe i fotografija uz tekst, koju je KAfotki donirao Andrija Borovček) proradilo u punom obimu.

Nova zgrada za ljetovanje karlovačke djece, "Karlovački tjednik", 17. kolovoz 1956.

Ovih dana prenio je Narodni odbor općine Crikvenica dvokatnu ljetovališnu novogradnju u Selcima, ljetovalištu nedaleko Crikvenice, u posjed Narodnog odbora općine Karlovac. Zgrada je bila građena najprije u režiji Saveznog, a poslije republičkog Savjeta za socijalno staranje, a sada je namijenjena za ljetovanje karlovačkih mališana.

Zgrada se nalazi kraj vile "Jadranka", ima vlastitu plažicu, koja je od nje udaljena svega pedeset metara. Njen kapacitet bit će 180 do 200 ležaja, tako da će kroz ljetne ferije u ovom objektu moći odmarati i preko tisuću djece. Za potpuno dovršenje i uređenje ove zgrade trebat će nekih 25 milijuna dinara, što će se brzo isplatiti, ako uzmemo u obzir da izvan ljetne sezone zgradu može koristiti Zavod za socijalno osiguranje za klimatska liječenja i preventivni oporavak radnika, a s druge strane jer bi blizina, odnosno kratkoća putovanja i mogućnost brzog i dobrog snabdijevanja ovog odmarališta znatno snizili dosadašnje troškove. 

Dosad su djeca ljetovala na tri ili više strana, u za u tu svrhu privremeno zakupljenim objektima. Možemo se nadati da će već iduće godine karlovačka djeca ljetovati u svom novom i lijepom odmaralištu.

foto: kafotka.net
 

Izdvojeno


Reci što misliš!