KA RETROVIZOR

KARETROVIZOR

Prije 35 godina nogometaši Karlovca ostvarili su jedan od najvećih uspjeha u bivšoj državi - prvoligaša Prištinu "srušio" je kasniji ratni heroj

Prije 35 godina nogometaši Karlovca ostvarili su jedan od najvećih uspjeha u bivšoj državi - prvoligaša Prištinu

Ipak, jedan od najznačajnijih uspjeha došao je kasnije, pred gotovo točno 35 godina, kada je u 1/16 finala ondašnjeg Kupa maršala Tita Karlovac izbacio prvoligaša Prištinu pogotkom Dražena Mikšića.

Karlovac je šezdesetih i sedamdesetih godina prošlog stoljeća slovio za grad sporta, što je u ondašnjoj ipak većoj državi bio još jači epitet nego što bi to bio danas, kada, nažalost, uspjesi nisu niti blizu onakvima kakve bismo željeli i kakve grad i zaslužuje svojim sportskim potencijalom.

Iako su za spomenuti epitet najzaslužniji bili košarkaši koji su 15-ak godina bili članovi Savezne košarkaške lige i odbojkaši koji su također došli do najvišeg jugoslavenskog ranga, kao i brojni pojedinačni asovi (od Lene Šoštarića do Jelice Pavličić Štefančić), u tu priču mogli su se uključiti i nogometaši, iako nikada nisu došli do prve jugoslavenske lige. Ipak, status drugoligaša u tada vrlo jakoj ligi bio je dovoljno dobar, uostalom u sezoni 1972/73 Karlovac je bio peti hrvatski klub po snazi! Naime, prvoligaši su u toj sezoni bili samo Dinamo i Hajduk, a u zapadnoj skupini druge lige Karlovac je osvojio treće mjesto iza Zagreba i Rijeke. 

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Ipak, jedan od najznačajnijih uspjeha došao je kasnije, pred gotovo točno 35 godina, kada je u 1/16 finala ondašnjeg Kupa maršala Tita Karlovac izbacio prvoligaša Prištinu pogotkom Dražena Mikšića. Samo par godina kasnije, Kup maršala Tita postao je prošlost, Mikšić je kao hrvatski dragovoljac u obrani grada na četiri rijeke postao 100% invalid, ali od sporta nije odustao i danas je jedan od ponajboljih hrvatskih tenisača u kolicima. Nogomet je imao svoj kratkotrajni bljesak i onda opet potonuo debelo ispod statusa koji bi trebao imati. 

"Nogometaši Karlovca prvi puta u osmini finala Jugokupa", Karlovački tjednik, 19.08.1986.

Nogometna momčad Karlovca ostvarila je u srijedu velik uspjeh plasmanom u osminu finala jugoslavenskog nogometnog kupa nakon što je u susretu šesnaestine finala na stadionu uz Koranu svladala prvoligaša Prištinu sa 1:0, golom što ga je u 67. minuti postigao Dražen Mikšić. 

Bio je to vrlo zanimljiv susret u kojem su Karlovčani pred oko tri tisuće gledalaca prikazali zrelu igru, izmamivši nekoliko puta pljesak na otvorenoj sceni. Plavo-bijeli domaći igrači, članovi Hrvatske nogometne lige - Sjever, iznenadili su i goste i vlastito gledalište kompaktnom i misaonom igrom, što je od znatno pomlađene ekipe, bez dovoljno iskustva, malo tko očekivao. Igrači trenera Antuna Purgara striktno su se držali dogovorenih zadataka pa su, motivirani i podržani iz gledališta, igrali gotovo prvoligaški.

Karlovčani, za koje su u srijedu nastupili Komadina, Vuljanić, Vrbetić, Filipčić. Furač, Ferenčak, Kresoja, Katovčić, Mamić, Šarić, Popović, Mikšić i Dorer, izborili su ne samo uspjeh koji se rijetko postiže već i stekli vrlo važno samopouzdanje pred početak prvenstva u Hrvatskoj nogometnoj ligi - Sjever i što je posebno značajno: vratili su publiku na stadion uz Koranu. Ovakvo zalaganje, zrela igra i disciplina, uvijek su plijenili pažnju poklonika sporta, nogometa posebno. Bit će stoga itekako zanimljiv nastup u osmini finala Jugokupa u kojoj Karlovčane očekuje suparnik iz grada pobratima, kragujevački Radnički, koji je na svom terenu svladao jednog od favorita - beogradski Partizan.

(foto: kafotka.net; autor Boško Stojković)

Izdvojeno


Reci što misliš!