KA RETROVIZOR

KARETROVIZOR

Doba kad su nas mučile nestašice: Povrća i voća ima za izvoz - ali nema salate, mesnice prazne - osim piletine!

Doba kad su nas mučile nestašice: Povrća i voća ima za izvoz - ali nema salate, mesnice prazne - osim piletine!

Danas takvih problema nemamo, ali nažalost nemamo više ni tržnicu u svojim, odnosno gradskim, rukama.

Sedamdesete i osamdesete obilježene su i čestim nestašicama, koje nisu poprimale razmjere onih u državama Varšavskog pakta, ali nisu bile manje neugodne za kupce i svakodnevni život. Nestalo bi tako odjednom - kave. Ili deterdženta. Ili, kako ćemo vidjeti u narednim tekstovima iz 1979. godine - mesa. 

Nestašice mesa u jednom su periodu bile čak i relativno česte, a stvar je spašavala piletina koje je uvijek bilo u dovoljnim količinama. Voća i povrća uvijek je bilo u izobilju, ali krajem srpnja 1979. pojavila se privremena nestašica salate. 

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Danas takvih problema nemamo, ali nažalost nemamo više ni tržnicu u svojim, odnosno gradskim, rukama. Običnom kupcu to možda i nije toliki problem, no svakako je riječ o jednom od najbesmislenijih poteza gradskih vlasti unatrag 30 godina.

"Mesnice bez mesa" i "Sve - samo ne salata", Večernji list, 31. srpnja 1979.

Uoči prazničnih dana, a i poslije njih, u Karlovcu nije bilo dovoljno mesa. Uzalud su domaćice oblijetale prodavaonice mesa u cijelom gradu, mesa nisu mogle kupiti. Jučer smo posjetili tržnicu vjerujući da je situacija popravljena, ali mesnice su i dalje zjapile prazne. Iako postoji uputstvo o obaveznosti opskrbe svježim mesom uoči državnih i republičkih praznika, a donijela ga je SO Karlovac, ta obaveza nije izvršena. Jedino se moglo u dovoljnim količinama dobiti pileće meso koje su tržištu ponudili "Koka" Varaždin i privatnici. 

U razgovoru s inž. Đurom Kečom, referentom prodaje u Mesnoj industriji Gavrilović u Petrinji saznali smo da nije u pitanju samo opskrbljenost Karlovca. Ista je situacija i u sa svim drugim prodavaonicama u zemlji, izuzev Jadrana gdje ih za kontinuiranu isporuku svježeg mesta vežu posebni ugovori. Prema njegovim riječima stanje se neće popraviti ni idućih dana, jer svinja i junadi nema dovoljno, a velik dio uzima prerada. Pored tih obaveza tu je i izvoz. 

Vršilac dužosti OOUR-a Promes u karlovačkom PPK Velimir Katušin rekao nam je da je prije praznika u mesnice otpremljeno više od 14 tisuća kilograma svinjetine i dvije i pol tone teletine, a junetine i govedine bilo je u neograničenim količinama. No, sve to nije bilo dovoljno jer ostali opskrbljivači nisu izvršili svoje obaveze. 

- Privremenu nestašicu mesa prouzrokovali su i gostioničari, koji su kupovali velike količine mesa za roštilj, rekao nam je Katušin. 

Braco Silvaši, poslovođa prodavaonice "Sljemena" na Baniji obavijestio nas je da je prije samog praznika imao 400 kilograma svinjetine, odojka i janjetine, ali da je to brzo rasprodano. 

- Nije u pitanju samo opskrbljenost, već i zahtjevi kupaca. Svinja bi morala biti stvorena od karea i odrezaka, jer se samo to traži, kaže Silvaši, a slično mišljenje iznio nam je i Ivan Blaž, poslovođa mesnice PIK Vrbovec na tržnici.

...

U poslovnici voća i povrća OOUR Trgovina na veliko karlovačkog PPK završena je polugodišnja bilanca prometa poljoprivrednim proizvodima. Andrej Stanojević, rukovoditelj poslovnice, naglasio je da na tržištu i u veleprodajnom skladištu ima dovoljno svih vrsta voća i povrća, izuzev zelene salate koja će se, kako se očekuje, pojaviti u prodavaonicama prvih dana kolovoza. 

U proteklih šest mjeseci kroz specijalizirane prodavaonice i "zelenu tržnicu" prošle su 93 tone južnog i 85 tona domaćeg voća, dok su povrća prodane 1164 tone, što je za oko 30 posto više nego prošle godine u istom periodu.

foto: kafotka.net

Izdvojeno


Reci što misliš!