KA RETROVIZOR

KARETROVIZOR

Stari grad Dubovac obnavljan je uz prvi broj lokalnog tjednika - rušili su ga i Talijani da lažiraju junačko osvajanje grada!

Stari grad Dubovac obnavljan je uz prvi broj lokalnog tjednika - rušili su ga i Talijani da lažiraju junačko osvajanje grada!

Čak i kada utihne i nema posebne dodatne ponude, vidikovac i pogled na grad uvijek su jednako lijepi.

Stari grad Dubovac nesumnjivi je simbol Karlovca na jednak način kako su to četiri rijeke ili naši mnogobrojni parkovi. No, dubovačka gradina nekako je to samozatajno, kao da smo je počesto u prošlosti zaboravljali i zapuštali više nego što je to zaslužila. U posljednje vrijeme polako živi jedno od svojih ipak boljih razdoblja, iako je pandemija prekinula niz događanja koja su dodatno oživljavala ovaj vrijedan prostor. 

Ipak, stigao je naš stari Dubovac i do CNN-a i preporuke na listi top 15 mjesta u Hrvatskoj koja treba vidjeti, dobio je napokon i restoran, i to ne bilo kakav, nego jedan od najboljih u gradu po mišljenju turista, a vjerujemo i domaćeg stanovništva. Čak i kada utihne i nema posebne dodatne ponude, vidikovac i pogled na grad uvijek su jednako lijepi.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Zanimljivo, o obnovi Dubovca nakon teških ratnih stradanja, ali i onih prijašnjih uzrokovanih zubom vremena i nebrigom, pisao je prvi broj "Karlovačkog tjednika" na svojoj naslovnici. Nadamo se da dubovački "starina" neće više prolaziti tako teška vremena, a još više da ćemo o velikim zahvatima na lokacijama koje su i danas zapuštene i zaboravljene, uskoro moći pisati i mi...

"Obnavlja se Dubovac: Ove i sljedeće godine bit će završeni radovi na vanjskom uređenju gradine", Karlovački tjednik, broj 1, 3. srpnja 1953. 

Gradina Dubovac spominje se u historiji mnogo prije Karlovca, a prvi pisani dokumenti govore da je Dubovac postojao već u XIII. stoljeću. Prošlost ovog grada bila je bogata i burna, kao što su bile i prilike u doba proteklih sedam stoljeća. Mijenjali su se i gospodari ove utvrde kraj Kupe, a prezime Sudar spominje se kao prezime prvog vlasnika. Dalje kroz stoljeća ređaju se imena raznih feudalaca pa i porodica Frankopana i Zrinskih. Dubovac je 1763. bio barutana, 1809. skladište oružja, a kasnije opet barutana. Prilikom popravka 1837. godine, grof Nižan skinuo je s gradine drveni krov i postavio kruništa. Utvrda, grad, barutana, tamnica, sve to se izmijenjivalo iz godine u godinu unutar drevnih zidina.

Zub vremena učinio je svoje. Zidine su bile sve derutnije. Ionako već prilično ruševinu građevinu talijanska soldateska još je više nagrizla. Poslije upada u Karlovac, talijanske jedinice "na juriš" zauzimaju prazan Dubovac, zidine tuku granatama, a sve to insceniraju da bi mogli snimiti film o "junačkoj borbi i osvajanju Karlovca". O popravku Dubovca nitko nije vodio računa.

Prošle godine počeli su radovi na obnavljanju ove sredovječne građevine pod nadzorom Konzervatorskog zavoda Hrvatske. Obnovljeni Dubovac poprimit će po završetku radova onakav izgled kakav je imao u svojim prvim danima.

Od početka radova do danas već je mnogo učinjeno. Obnovljena je glavna četverouglasta kula, u kojoj će biti smješten dio Gradskog muzeja s predmetima iz prošlosti ove gradine i ostavštinama Dubovačke općine. Predviđa se da će do kraja godine biti dovršen dobar dio vanjskih radova na ostalim zidinama, a osim njih krovom će biti pokrivene i dvije okrugle kule, dok će treća, najoštećenija kula, biti obnovljena sljedeće godine. Osim toga, naredne godine počet će radovi na unutrašnjem uređenju dubovačkog starog grada, a na brdu će biti uređen park.

Radove na restauriranju Dubovca izvodi Gradsko građevno poduzeće Građevinar, a znatnu pomoć pružila su karlovačka poduzeća pa i obrtnici dobrovoljnim radom, materijalom i novčanim prilozima, kao i sami građani svojim prilozima u sabirnim akcijama.

Već ove godine Dubovac je postao pristupačniji za brojne mještane. Na glavnoj kuli uređen je vidikovac, odakle se pruža lijep pogled na Karlovac i okolicu, što također privlači nedjeljom i praznikom brojne šetače. 

foto: kafotka.net

Izdvojeno


Reci što misliš!