KA RETROVIZOR

KARETROVIZOR

Karlovačkim suvenirima danas možemo biti zadovoljni, prije pola stoljeća reporter je bezuspješno lutao gradom u potrazi za njima

Karlovačkim suvenirima danas možemo biti zadovoljni, prije pola stoljeća reporter je bezuspješno lutao gradom u potrazi za njima
KAfotka.net

Zahvaljujući Paviljonu Katzler i njihovim brojnim originalnim proizvodima, ali i štacunu Pri Gambonu , suvenirnici Aquatike, kao i brojnim aktivnim pojedincima, turist danas u Karlovcu može dobiti brojne zanimljive i originalne suvenire.

Sjećanja su ponekad i varljiva, a nostalgija za danima mladosti prejaka pa često prošlosti pridajemo i kvalitete koje nije imala. Nesumnjivo, postoje brojne stvari koje su u Karlovcu prije pola stoljeća bile bolje, a to je samom prirodom stvari pljuska za sve nas. No, postoje i one koje su danas daleko kvalitetnije i bolje, iako to možda na prvu i ne primjećujemo u sve bržem ritmu života. Jedna od njih su turistički suveniri, koji su posljednjih godina uz sve veći broj turističkih noćenja, doživjeli pravi procvat. Zapravo, ako bismo išli precizno "mjeriti" suveniri gotovo da su procvali i prije samog turizma pa bi smo se mogli poigrati i zaključiti da su ih oni i dozvali.

Kako bilo, ponajviše zahvaljujući Paviljonu Katzler i njihovim brojnim originalnim proizvodima, ali i štacunu Pri Gambonu Trgovačko-ugostiteljske škole, bogatoj suvenirnici Aquatike, kao i brojnim aktivnim pojedincima poput Alme Dubravčić, turist danas u Karlovcu može dobiti brojne zanimljive i originalne suvenire, od "klasičnih" poput kupskog čamca do otkačenih poput "Karlovačke magle". Puno je više i razglednica, iako je to segment u kojem se još može poraditi, jer obično ih izrađuju slabo zainteresirane agencije koje to rade po cijeloj državi pa se tako dogodi i da na razglednici Karlovca osvane - Graz, kao u slučaju od prije nekoliko godina.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Ipak, nema sumnje da je situacija daleko bolja nego što je ova opisana prije točno pola stoljeća iz pera novinara Karlovačkog tjednika:

"Karlovački drveni magarčići ili potraga za uspomenama", Karlovački tjednik, 18.11.1971.

Kakve su šanse putnika namjernika, gosta našeg grada, da sa sobom ponese neko materijalno sjećanje na svoj boravak u njemu? Obišli smo nekoliko karlovačkih prodavaonica koje su u svoj asortiman uvrstile i suvenire. Rezultat?

Autobusni kolodvor - Na velikom izlogu samoposluživanja Kvarner Expressa stoji između ostalog natpis: Suveniri. Ušli smo u trgovinu i zastali pred policom na kojoj su bile izložene raznorazne sitnice koje uobičavamo kupovati kao uspomenu s ovog ili onog putovanja. Izbor nije baš velik. Ipak, ima tu svega: ličkih kapa s državnim grbom ili bez njega, raznoraznih čuturica, drvenih magarčića, plaketa na kojima su pulska Arena ili grad Ozalj, itd.

Zamolili smo prodavačicu da nam preporuči nešto što će nas podsjećati na Karlovac i naš boravak u njemu. Bila je vrlo ljubazna pa je na pult ispred nas položila sav asortiman robe koju smo tražili: dva grba grada Karlovca na drvenoj podlozi. Jedan veći, drugi manji.

- Nešto drugo?

- Ništa. Poslovođa će uskoro iz Opatije (!?) naručiti novu pošiljku pa onda navratite.

Izašli smo neobavljena posla. Bože moj, poduzeće ima sjedište u Opatiji pa zašto onda ne bi i suvenire iz Opatije prodavali u Karlovcu? Uostalom, ima to i svojih dobrih strana. Ako želite, recimo, prijateljima da se pohvalite kako ste upravo doputovali iz "Ambasadora" ili s Pulskog festivala, nemojte se izlagati trošku putovanja na lice mjesta kad dokaz možete kupiti i u Karlovcu. 

Ali, mi želimo dokazati da smo bili u Karlovcu...

Prodavaonica "Slavija" - Postavljamo isto pitanje. Prodavačica nam pokazuje - grb grada. Ah da, imaju i foto album s drvenim koricama na kojima je gravura Starog grada i natpis - Karlovac.

Idemo dalje...

Knjižara "Mladost" - Opet isto. Između dugonogih roda i dugouhih magarčića - grb grada. 

- To je sve?

Prodavačica i prodavač trude se da nas ne razočaraju. Nude nam drvenu masku koja simbolizira Karlovac isto kao i Rangun, Kairo ili Babinu Gredu.

Naš pokušaj da u Karlovcu nađemo tipičan karlovački suvenir završio je. 

U kom grmu leži krivnja: trgovačkom, proizvodnom ili možda nekom trećem? Na to pitanje neka odgovore kompetentni. Mi ćemo umjesto zaključka ponoviti: želimo među turističke velesile, a padamo na sitnicama.

foto: kafotka.net

Izdvojeno


Reci što misliš!