KA RETROVIZOR

KARETROVIZOR

Veliki manevri "Sloboda 71" prije pola stoljeća bili su velika stvar - 20 godina kasnije ista vojska rušila je grad

Veliki manevri

Najviši gost bio je, dakako, predsjednik SFRJ maršal Josip Broz Tito, koji je za vrijeme petodnevnog boravka u Karlovcu boravio na Starom gradu Dubovcu.

U listopadu 1971. godine Karlovac je bio domaćin velikih manevara tadašnje JNA pod nazivom "Sloboda 71". Najviši gost bio je, dakako, predsjednik SFRJ maršal Josip Broz Tito, koji je za vrijeme petodnevnog boravka u Karlovcu boravio na Starom gradu Dubovcu. 

Bili su to jedni od najvećih manevara JNA, o kojima su izvještavale i sve strane novinske, radijske i TV agencije i bilo bi to možda i pola stoljeća kasnije lijepo sjećanje na velik događaj u našem gradu, da samo 20 godina kasnije upravo ta JNA nije prednjačila u razaranju Karlovca. 

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

"Karlovački tjednik" gotovo je cijeli broj posvetio manevrima...

"Sloboda 71", Karlovački tjednik, 14. listopada 1971.

U čast 30. obljetnice revolucije i stvaranja JNA na području Bele Krajine, zapadne Bosne, Like, Banije, Korduna i Pokuplja, održani su prošlog tjedna manevri oružanih snaga SFRJ "Sloboda 71". Manevri su bili velika vježba mira, posvećeni istovremeno našoj slobodi i neizmjernoj želji da tu slobodu čuvamo i sačuvamo. Uz najviše državne, političke i vojne rukovodioce SFRJ, svih republika i pokrajina, manevrima je prisustvovao i predsjednik SFRJ Josip Broz Tito. Tito je u dva navrata i govorio u Karlovcu: po dolasku prošlog ponedjeljka i u subotu na završnoj svečanosti.

U svečanom defileu o kojem opširnije pišemo na 7. strani sudjelovala su četiri ešalona (pješadijski, motorizirani, oklopni i zračni) sa 27 podešalona u koloni dugoj 6 kilometara. Ispred svečane tribine s koje je paradu promatrao vrhovni komandant oružanih snaga drug Tito, istaknute ličnosti državnog, političkog i partijskog života zemlje te strani vojni atašei i drugi gosti, u 42 minute prošlo je 6076 vojnika, 600 vozila i 138 oruđa raznih kalibara. Ovim defileom simbolično su predstavljene sve naše oružane snage: operativne, teritorijalne, partizanske, omladinske i druge.

Dijelovi jedinica koje su sudjelovale u manevru "Sloboda 71" ostali su na terenu sa zadatkom da stanovnicima manevarskog prostora pomognu urediti neke putove te da otklone posljedice ove velike vježbe.

foto: kafotka.net

Izdvojeno


Reci što misliš!