KA RETROVIZOR

KARETROVIZOR

I prije 100 godina gradski proračun bio je glavna tema u novinama - a minusi su se rješavali novim nametima

I prije 100 godina gradski proračun bio je glavna tema u novinama - a minusi su se rješavali novim nametima

Predloženo je i uvođenje "najamnog filira" koji je najbliže današnjem gradskom prirezu i još uvijek je vrlo aktualna tema...

U zanimljivom projektu digitalizacije starog karlovačkog tiska koji provodi Gradska knjižnica Ivana Gorana Kovačića najstariji primjerci koji se trenutačno mogu razgledati online oni su tjednog lista "Hrvatska sloboda" iz 1921. godine. Prije točno 100 godina počeo je svakog petka ujutro izlaziti ovaj list vlasnika Dragutina Fogine i s Ivanom Godlerom kao odgovornim urednikom. Na četiri stranice, kao što je uobičajeno u to vrijeme, ali gustog tiska i s brojnim informacijama iz grada, države i svijeta, predstavljao je zasigurno zanimljivu literaturu u ono doba. 

Baš kao i danas, interes je izazivao i godišnji gradski proračun, u kojem je u to vrijeme najveća stavka otpadala na gradnju nove škole u Kamenskom. Višak rashoda u odnosu na prihode rješavao se i pred stotinu godina, a kako drugačije nego novim nametima i povećanjima nekih postojećih. Predloženo je i uvođenje "najamnog filira" koji je najbliže današnjem gradskom prirezu i još uvijek je vrlo aktualna tema... Tada smo ga po ugledu na neke gradove uveli, danas bi možda bilo dobro da ga po ugledu na neke gradove - ukinemo!

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

"Gradske vijesti", petak 30. prosinca 1921. godine, Hrvatska sloboda:

Gradski proračun za 1922. godinu raspravljen je u više sjednica samoupravnog odbora i dolazi dne 2. siječnja 1922. pred skupštinu gradskog zastupstva. Samoupravnom odboru je uspjelo da uspostavi ravnotežu između prihoda i rashoda gradskih. Gdjekoje su predložene stavke križane, ali nekoje znatno povišene.

Primjera radi spominjemo da je za gradnju škole u Kamenskom votirano 800.000 K, a kako je već u ljetošnjem proračunu bio votiran prvi obrok od 200.000 K i kako su zemljoradnje već otprije zgotovljene, moći će se ta gradnja godine 1922. izvesti. 

Po tom revidiranom proračunu iznosit će redoviti i izvanredni izvaci 11.657.797 K, a redoviti i izvanredni primici 8.847.780 K. Od manjka pokriva se iznos od 1.500.000 K sa nametom koji ostaje jednak kao i do sad, a ostatak od 1.310.017 K sa novim prihodima. To su namet na prazna gradilišta, zatim povišice potrošarine na piće i meso, klaoničkih, sajmovnih i drugih pristojba te najamni filir koji će se zavesti po primjeru Zagreba i drugih gradova. 

Govoriti ćemo o tom proračunu podrobnije nakon što prođe skupština zastupstva.

foto: kafotka.net

 

Izdvojeno


Reci što misliš!