KA RETROVIZOR

KARETROVIZOR

Samodoprinosi su danas zaboravljeni, prije pola stoljeća na taj način prikupili smo 16 milijuna dinara za širenje bolnice

Samodoprinosi su danas zaboravljeni, prije pola stoljeća na taj način prikupili smo 16 milijuna dinara za širenje bolnice

Karlovac je u sedamdesetim godinama prošlog stoljeća bio među gradovima koji su prednjačili u prikupljenim sredstvima putem samodoprinosa.

Koliko su nekadašnji samodoprinosi bili zaista posve dragovoljni tema je o kojoj bi se moglo razglabati. No, nema sumnje da je društvena svijest ipak bila razvijenija pa su mnogobrojne sredine upravo tim putem uspjele riješiti mnogobrojne komunalne probleme, ali i poboljšati svoj društveni život.

Karlovac je bio među onima koji u tome prednjače i zanimljivo je pročitati tekst iz 1974. godine koji govori o svemu što je učinjeno u samo pet godina. Moglo bi se reći da su naši ondašnji sugrađani u tom rasponu samodoprinosom napravili više nego što se napravilo u bilo kojih pet godina u novije vrijeme. 

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Na listi su i objekti od najšireg značaja kao i oni koji su poboljšavali životne uvjete malog broja stanovnika u zabačenim selima.

"Petogodišnja bilanca svijesti", Večernji list, 14. siječnja 1974.

Malo se koji grad poput Karlovca može pohvaliti s toliko sredstava sakupljenih za razne društvene potrebe samodoprinosom. Vlastitim odricanjem radnika i poljoprivrednika u ovom gradu i okolici izgrađeni su mnogi objekti neophodni u suvremenom životu. Zahvaljujući visokoj svijesti u pet posljednjih godina izgrađena su dva objekta bolnice na Švarči, tri dvorane za tjelesni odgoj učenika, dograđene tri škole, izgrađeni deseci kilometara asfaltnih i makadamskih putova, stvorene mogućnosti za otvaranje tisuća novih vodovodnih slavina i elektricirana mnoga sela.

U 41 mjesnoj zajednici, koliko ih je u ovoj općini, samodoprinos je u svima bio raspisan za izgradnju bolnice, u 20 njih raspisan je za rješavanje problema školskog prostora, a u 35 za gradnju komunalnih objekata u selima. Karlovčani su samodoprinosom sakupili u pet godina ukupno 31,149,828 dinara. Od toga za gradnju komunalnih objekata u selima 11,527,394 dinara, za gradnju školskog prostora 2,849,173.52 dinara, a za dovršenje druge etape Medicinskog centra na Švarči Karlovčani su posljednjim samodoprinosom sakupili 16,728,360 dinara. 

Očito je da u zadnje vrijeme sve više prevladava svijest da se do boljeg životnog standarda može znatno brže doći pri društvenom dinaru i vlastitom. Zbog toga je u ovoj općini malo akcija koje nisu prihvaćene.

(foto: kafotka.net)

Izdvojeno


Reci što misliš!