KA RETROVIZOR

KARETROVIZOR

Prije četrdesetak godina u studenom nas "ništa nije smjelo iznenaditi" - neki su ipak bili opušteni iako neprijatelj nikad ne spava!

Prije četrdesetak godina u studenom nas

Iako je u društvenoj memoriji ostala i pošalica o navodnoj vijesti "Akcija NNNI odlaže se za sljedeći tjedan zbog iznenadne kiše" riječ je ipak samo o šali.

Baš nekako u ovo vrijeme prije 40-ak godina, dakako i više, u jeku su bile pripreme, a onda i provedba akcije "Ništa nas ne smije iznenaditi" poznate i pod kraticom NNNI. Bila je riječ o sastavnom dijelu programa općenarodne obrane i društvene samozaštite, koji se provodio u školama, na fakultetima i u radnim kolektivima, a sve kako bi tadašnji Jugoslaveni spremno dočekali bilo kakvu ugrozu od strane unutarnjeg ili vanjskog neprijatelja. 

Često su bile organizirane i kompletne simulacije napada neprijatelja u različitim oblicima, dakako uz redovitu pobjedu prave strane. Iako je u društvenoj memoriji ostala i pošalica o navodnoj vijesti "Akcija NNNI odlaže se za sljedeći tjedan zbog iznenadne kiše" riječ je ipak samo o šali. Štoviše, akcija je shvaćana toliko ozbiljno, da su i mediji javno prozivali rukovodioce koji nisu potpuno savjesno obavili svoj posao. 

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Tako svjedoči i tekst iz Karlovačkog tjednika iz 1984. godine, samo sedam godina prije nego što se pokazalo da nas zaista ništa ne smije i ne treba iznenaditi... 

"Akcija NNNI-84 uspjela, ali...", Karlovački tjednik 15. studenog 1984. 

Predsjedništvo Općinskog sindikalnog vijeća Karlovca održalo je u subotu dvije izvanredne sjednice posvećene pripremi i analizi akcije "Ništa nas ne smije iznenaditi - 1984" u kojoj je sudjelovao velik broj radnih kolektiva karlovačke komune.

Članovi Predsjedništva pratili su ostvarenje akcije u 19 radnih organizacija. Predsjedništvo ocjenjuje da je posebno dobro organizirana i izvedena akcija u RO Jugoturbina - Društvena zaštita i standard, Tvornici dizel motora, Tvornici pumpi, Jutingu i ŽEČE-u. Na sjednici je konstatirano da je na ovogodišnjoj akciji "NNNI-84" sudjelovao velik broj radnika u udruženom radu. Međutim, prilikom obilaska kolektiva zamijećen je različit stupanj organiziranosti i uključenosti subjekata iz pojedinih kolektiva pa je time ostvaren i različit uspjeh.

Predsjedništvo je ocijenilo da samoupravni organi, društveno-političke organizacije i poslovodni organi nisu u dijelu kolektiva posvetili akciji potrebnu pažnju. Utvrđeno je na primjer da gotovo nikakve aktivnosti nije bilo u Radnoj organizaciji Ilovac i u Elektri, dok je slab rezultat ostvaren u Kemijsko građevinskoj industriji KGK i Drvnoj industriji Karlovac. 

Dogodilo se i to da, recimo, u OOUR Vodoprivreda i kolektivu "Ilovca" nije toga dana bio prisutan ni jedan rukovodilac i da je akcija prepuštena manjem dijelu sindikalnih i partijskih radnika. Ako se zna da je ovogodišnja akcija trebala pokazati stupanj društvene samozaštite, tada je jasno da je u manjem dijelu karlovačkih kolektiva zadatak neizvršen, a to znači da ne mora izostati i odgovornost, zaključilo je Predsjedništvo OVSS Karlovca. 

foto: kafotka.net

Izdvojeno


Reci što misliš!