KA RETROVIZOR

KARETROVIZOR

Danas su kladionice i igre za novac gdje god se okrenemo, prije pola stoljeća aferu su izazvali mladi koji su kartali u sitnu lovu!

Danas su kladionice i igre za novac gdje god se okrenemo, prije pola stoljeća aferu su izazvali mladi koji su kartali u sitnu lovu!

Omladinci su priznali svoj grijeh, ali naglasili da su i sami odustali, a najveću ulogu ipak su odigrale - djevojke!

U današnje vrijeme u koje na svakom koraku možemo naići na neku kladionicu, a kladiti se možete na sve, od utrke pasa u Kanadi do treće nigerijske lige u košarci, uključujući sve moguće lutrije i super primamljive jackpotove, teško je zamisliti da je prije samo pola stoljeća igra za novac bila - javna sablazan. Istina, postojao je i tada Loto, kao i Sportska prognoza, ali pod strogom državnom kontrolom i to je bilo sve što se tiče mogućnosti lake zarade. 

Krajem 1971. malu aferu tako je stvorila priča da omladinci Gaze u svojim prostorijama kartaju i igraju šah - za novac. Oni su to čak i priznali, ali i naglasili da su od toga sami odustali, a najveću ulogu ipak su odigrale djevojke!

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

"Bojkotom protiv kartanja", Karlovački tjednik, 18.11. 1971.

U gradu zakružiše priče da kako se na Gazi skupljaju kartaši i kako se i partija šaha tamo skupo plaća. Takve i slične priče dople su i do ušiju omladinaca Gaze. To je bio i predmet njihove posljednje sjednice na kojoj su omladinci između ostalog izjavili: 

- Točno je da se za vrijeme školskog raspusta kartalo za novac u našim prostorijama. Međutim to kartanje nije bilo velikih razmjera te ga je svaki omladinac shvatio kao zabavu, a ne kao krivično djelo. O igranju šaha za novac nema ni govora. To je najobičniji trač kojim se želi srušiti ugled našeg aktiva. Ubuduće ćemo se takvim klevetama žustrije suprotstavljati. Mi omladinci Gaze nemamo ništa protiv savjeta i kritike ma s koje strane dolazila, ali tražimo da sve što se priča bude i dokazano argumentima.

Pored toga, naglašeno je da nije točna tvrdnja radnika Stanice javne sigurnosti da je kartanje u prostorima aktiva prestalo tek nakon intervencije milicijske patrole. Kartanje je brzo samoinicijativno ukinuto otkako su omladinci i sami vidjeli da djevojke više ne zalaze u prostorije nezadovoljne njihovim kartanjem. One su ih bojkotirale i "prisilile" da prestanu s tom igrom - bila ona za novac, bila za zabavu.

Na sjednici je rečeno da je najviše pažnje ove godine poklonjeno organizaciji krijesa, raznim predavanjima, instrukcijama slabijih učenika prije popravnih ispita, dobrovoljnom davanju krvi i prijemu mladih u Savez komunista. Omladinski aktiv Gaze planira osnovati i streljačku sekciju za koju vlada veliko zanimanje.

(foto: kafotka.net)

Izdvojeno


Reci što misliš!