KA RETROVIZOR

KARETROVIZOR

Danas skoro svi imamo toliko programa da ne gledamo - niti jedan, a prije 30 godina dolazak "kablovske" u Karlovac bio je pravo čudo!

Danas skoro svi imamo toliko programa da ne gledamo - niti jedan, a prije 30 godina dolazak

Teško je danas čak i starijima, a pogotovo mlađima, zamisliti da smo prije samo tridesetak godina o inozemnim TV programima mogli samo i sanjati i da je mogućnost gledanja nekog od njih bila pravi mali spektakl.

Počelo je s emitiranjem programa u - izlozima. Na Korzu, potom kod "Tekstilke" znali su se u izlozima vrtiti programi koje bi znatiželjnici promatrali satima. Pokretanje programa Z3 koji je "prenosio" satelitske kanale u vrijeme kada nisu imali svoj program bila je prava mala senzacija, a ubrzo se pojavila i kabelska televizija, onako "po karlovački" posvuda nazivana "kablovska", koja je za mnoge Karlovčane taman bila malo brža od rata i ušla u njihove domove tijekom proljeća i ljeta 1991. godine. 

Ta novotarija zavrijedila je svoje mjesto čak i u izložbenim prostorima...

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

"Satelitska TV u ZILIK-u", Karlovački tjednik, 17. siječnja 1991.

U karlovačkoj galeriji ZILIK održava se pomalo neuobičajena izložba za taj izložbeni salon u kojem smo navikli na likovne priredbe. Privatno poduzeće "Vaga Trade" organiziralo je promociju i demonstraciju rada prijema satelitskih televizijskih programa.

"Vaga Trade", čije je sjedište u Karlovcu, zastupnik je Elrada iz Gornje Radgone, poznatog proizvođača antenskih uređaja za primanje satelitskih i "zemaljskih" TV programa. Prema riječima direktora "Vaga Tradea" Duška Gvozdića, zanimanje Karlovčana za satelitske programe je veliko. Galerija je, naročito poslijepodne, pretijesna da primi sve znatiželjnike. Brojni prolaznici zastaju i kraj velike parabolične antene koja je "parkirana" ispred galerije.

Prikazan je rad zajedničkih i individualnih sistema pomoću kojih je moguće gledati 14 programa čije signale emitiraju sateliti. Zajednički su namijenjeni za veliki broj prijamnika te se ugrađuju u veće stambene zgrade, hotele ili čitava naselja. Poduzeće je sklopilo nekoliko poslova u Prijedoru i Velikoj Kladuši, a od nedavno satelitski program gledaju stanari zgrade u Ulici Viktora Bubnja u Karlovcu. 

U gradu, inače, postoje prijedlozi da se u zajednički kabelski sistem spoje cijela naselja, sa mogućnosti emitiranja svog vlastitog programa. Primjera za takvo nešto ima nekoliko, a najčešće se spominju Dugave Plus u Zagrebu ili Maribor gdje je na kabelsku televiziju priključeno 12 tisuća pretplatnika.

foto: kafotka.net

Izdvojeno


Reci što misliš!