KA RETROVIZOR

KARETROVIZOR

Božić i Nova godina prije 30 godina - Ratni kaos i stradanja i trenuci spokoja uz prekrasan koncert u ledenoj crkvi

Božić i Nova godina prije 30 godina - Ratni kaos i stradanja i trenuci spokoja uz prekrasan koncert u ledenoj crkvi

Zora je i u samo predvečerje rata održala izuzetan koncert za mir, čija je prva polovica održana u crkvi Presvetog trojstva, a druga u crkvi Svetog Nikole.

Prije 30 godina, tako daleko iz perspektive mladih, tako blizu iz perspektive onih koji su proživjeli te dane, božićne i novogodišnje blagdane iščekivali smo uglavnom u podrumima, pod stalnim napadima na grad i u najtežim trenucima našeg grada u povijesti. Ipak, i u takvim uvjetima, kultura nije posve sustala. 

U apokaliptičnim uvjetima, u crkvi Presvetog trojstva omeđenoj vrećama pijeska i daskama koje su je štitile od napada, pod izuzetnom hladnoćom, ali i uz toplinu koju je širila lijepa glazba i mnogobrojna publika koja je stoički vjerovala u skori mir, koncert su održali brojni karlovački glazbenici na čelu s Prvim hrvatskim pjevačkim društvom Zora. 

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Zora je i u samo predvečerje rata održala izuzetan koncert za mir, čija je prva polovica održana u crkvi Presvetog trojstva, a druga u crkvi Svetog Nikole. Glazba ipak nikada nije zaustavila ratove, iako je i te ledene večeri Zora pokazala da ne mora biti istinita ni ona da dok topovi govore - muze šute.

"Koncert na minus 10", Karlovački tjednik, 11. siječnja 1992.

U naslovu je sadržana najbitnija otegotna okolnost koncerta Prvog hrvatskog pjevačkog društva Zora, održanog 15. prosinca u crkvi Presvetog trojstva. Uza sve ostale faktore koji su bili prepreka u realizaciji, ovaj je toliko evidentan, jer ga je i publika teško podnijela, a kako je tek bilo svirati ili pjevati pod takvim manjkom Celzijevih, znaju samo izvođači.

"Zora", učenici i profesori Glazbene škole Karlovac, studenti Muzičke akademije i Karlovački komorni orkestar združili su snage i nastupili. Pod umjetničkim vodstvom Aleksandra Radivojevića izvedena su djela Vivaldija, Giordanija. Ave Verum Corpus, Mozartov motet za mješoviti zbor, orgulje i gudače, Staroslavenska misa na čast Sv. Andrije patera Kamila Kolba te "Poruka mira" Ratka Pogačića dali su priliku svim izvođačima da u tom trenutku progovore svojim glasovima i glazbalima i nedvosmisleno osude rat. 

Kao solisti nastupili su Željka Bataić na violini, Anita Lebarić na čembalu i Gorana Vidnjević na orguljama.

(foto: Dinko Neskusil / kafotka.net)

Izdvojeno


Reci što misliš!