KA RETROVIZOR

KARETROVIZOR

Dok svijet gleda u Peking mi se sjećamo Sarajeva - i dana kada je olimpijski plamen zastao i u našem gradu

Dok svijet gleda u Peking mi se sjećamo Sarajeva - i dana kada je olimpijski plamen zastao i u našem gradu

Bilo bi lijepo vjerovati da će se to jednom i ponoviti, ali u današnjem svijetu čini se da je to jedna od stvari za koje gotovo sigurno možemo tvrditi da je više nikada nećemo doživjeti

U Pekingu su jučer počele 24. Zimske olimpijske igre, čime je ovaj kineski grad postao i prvi grad na svijetu koji je ugostio i ljetne i zimske igre. 

Okruglih 10 igara proteklo je tako od 1984. godine kada je domaćin Zimskih olimpijskih igara bilo Sarajevo, a dio olimpijske atmosfere osjetio je i Karlovac u kojem je zastao olimpijski plamen zapaljen u drevnoj Grčkoj na svom putu prema glavnom gradu Bosne i Hercegovine. 

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Bilo bi lijepo vjerovati da će se to jednom i ponoviti, ali u današnjem svijetu čini se da je to jedna od stvari za koje gotovo sigurno možemo tvrditi da je više nikada nećemo doživjeti, jer mogućnost da Hrvatska jednom ugosti Olimpijske igre praktički je nepostojeća. No, dogodilo se ipak i to jednom, sada već daleke 1984. godine, iako su mnogima zasigurno sjećanja još uvijek čista i jasna - olimpijski plamen prošao je i našim gradom. 

"Za anale karlovačkog sporta", Karlovački tjednik, 9. veljače 1984. 

Jučer su u Sarajevu u veličanstvenom ambijentu otvorene 14. Zimske olimpijske igre, najveća sportska manifestacija ikada održana u Jugoslaviji. I Karlovac je osjetio djelić olimpijske atmosfere prošlog petka, 3. veljače, kada je, dostojno časti koja mu je ukazana, dočekao i ispratio olimpijski plamen, simbol mira, na njegovom putu iz drevne Grčke do grada podno Trebevića. 

Nošen rukama najboljih karlovačkih sportaša: Milana Košutića, Milana Ratkovića, Katice Mataković, Vesne Arbanas, Živka Kasuna, Jelice Pavličić-Štefančić, Ivana Levačića, Tatjane Sučević, Davorina Katušina, Ivice Golubića i Jovana Zeca na trasi kroz grad, ukupne dužine 5000 metara, olimpijski plamen dočekan je u do posljednjeg mjesta ispunjenoj Školskoj sportskoj dvorani gdje je u njegovu čast održan prigodan program u kojem su nastupili članovi Gimnastičkog društva Ivo Marinković, Karate kluba Karlovac, Baletnog studija Centra za kulturu Zorin dom i KUD Rečica. Poruku učesnicima sarajevskih Olimpijskih igara uputio je Slavko Brezović, predsjednik Skupštine općine Karlovac, a svojim recitalom pridružili su se članovi dramske i recitatorske sekcije srednjoškolskog centra "Dr. Ivan Ribar". 

Pored priredbe koja će zlatnim slovima ostati zapisana u analima karlovačkog sporta, doprinos općine Karlovac sarajevskim igrama ogleda se i u sponzorstvu SOUR Jugoturbine i još posebno 24 radna kolektiva privrede. Cijelu manifestaciju, uz snimanje japanske televizije, smjestili su na traku članovi Foto-kino kluba Karlovac, a RO PTT prometa Karlovac štampala je prigodan žig kojim su označene sve pošiljke upućene tog dana iz Karlovca. Za organizaciju izvanredne priredbe pobrinuo se Odbor za prijenos olimpijskog plamena, imenovan od OK SSRNH Karlovca. 

(foto: kafotka.net)

Izdvojeno


Reci što misliš!