KA RETROVIZOR

KARETROVIZOR

Pola stoljeća je prošlo od senzacionalnog naslova prvaka Europe u rukometu koji su bjelovarski mladići "kovali" u Karlovcu

Pola stoljeća je prošlo od senzacionalnog naslova prvaka Europe u rukometu koji su bjelovarski mladići

Upravo na obljetnicu velikog finala u kojem je Partizan nadvisio slavni njemački Gummersbach (19:14) u Premijer ligi sastali su se Bjelovar i Karlovac, u utakmici koja je simbolično počela u 19:14

Stariji Karlovčani sa sjetom se prisjećaju slavnih košarkaških dana u uzavrelom Šancu, nešto mlađi, pak, "groznica subotnje večeri" u slavnim rukometnim danima devedesetih. No, grad je živio za rukomet i dvadesetak godina prije, iako za to nisu bili zaslužni domaći rukometaši. No, hit u cijeloj Europi tada je bila momčad iz malog Bjelovara, koji nije imao čak niti dvoranu, ali je imao senzacionalno jaku rukometnu ekipu, koja je upravo u Karlovcu "lomila" najveće europske sastave. Prije točno pola stoljeća, 1972. godine, došli su i na sam vrh Europe, a još dva puta, 1963. i 1973. stigli su do finala Kupa europskih prvaka. 

I u tadašnjim listovima iz Karlovca i Bjelovara, jednako se bjelovarski "Partizan" smatra i karlovačkim, kao što i Bjelovarčani svaki svoj uspjeh zahvaljuju i Karlovčanima. Igrom slučaja, 50 godina kasnije upravo na obljetnicu velikog finala u kojem je Partizan nadvisio slavni njemački Gummersbach (19:14) u Premijer ligi sastali su se baš Bjelovar i Karlovac, u utakmici koja je simbolično počela u 19:14 sati. I jedni i drugi daleko su od svojih zlatnih rukometnih dana, bore se za ostanak u Premijer ligi, a nadamo se da će i jedni i drugi na kraju u tome i uspjeti, jer oba grada svakako zaslužuju rukometnu momčad u najvišem stupnju. Jučer su uspješniji bili naši Karlovčani i ostvarili vrijednu 30:27 pobjedu, ali svi stariji ljubitelji rukometa u gradu na četiri rijeke nesumnjivo će pred kraj sezone držati palčeve i Bjelovaru, jednako kako i Karlovac može računati na njihove simpatije. A, ovako je to bilo daleke 1972. godine...

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

"Još jedan veliki uspjeh (karlovačkih) Bjelovarčana", Karlovački tjednik, 27. siječnja 1972.

Rukometni prvaci Jugoslavije, rukometaši Partizana iz Bjelovara, koji su nakon brojnih nastupa u Karlovcu već pomalo i domaćini u našem gradu, postigli su u nizu uspjeha još jedan, možda i najvrijedniji od svih dosadašnjih. U prvoj polufinalnoj utakmici Kupa europskih prvaka pobijedili su prošle nedjelje najbolju momčad Sovjetskog Saveza - MAI (Moskva). Sedam zgoditaka prednosti trebalo bi po mišljenju mnogih biti dovoljno za revanš u Moskvi.

Pobjeda Bjelovarčana (21:14) zaista je zaslužena. Pred 3000 gledalaca Partizan je predveo zanimljiv i dinamičan rukomet, koji tom sportu može privući i okorjele protivnike. Napad za napadom se smjenjivao, bilo je izvanrednih udaraca, borbenosti, maštovitosti i zaista lijepih 35 zgoditaka. Momčad Moskovske avio industrije, zapravo kompletna momčad SSSR-a koja se sprema za sljedeću Olimpijadu, nije mogla pronaći put do pobjede u utakmici s jugoslavenskim prvacima. Mladići iz Bjelovara, zlata generacija naših rukometaša, igrali su više nego požrtvovno i na tome im valja čestitati.

Ako uspiju sačuvati prednost od sedam zgoditaka, Bjelovarčani će u finalu igrati s pobjednikom susreta Gummersbach (SR Njemačka) - Tatran (ČSSR). Kako su njemački rukometaši pobijedili u prvom susretu u Dortmundu sa 12:5 mogli bi lako biti finalni protivnik (poželimo to) Bjelovarčanima.

Za Partizan su u Školskoj sportskoj dvorani igrali: Nimš, Pribanić 7, Vidović, Jakšeković 2, Jandroković, Horvat 9, Đuranec 1, Pećina 2, Hasan, Bradić.

.........

"Partizan" je uspio u Moskvi sačuvati prednost, a potom i u veljači na vrućem dortmundskom parketu svladati Gummersbach. Prva čestitka stigla je iz Karlovca. Tadašnji direktor karlovačke dvorane Branimir Majder uputio ju je već par minuta prije kraja susreta, kada je bilo jasno da je pobjednik poznat.

Izdvojeno


Reci što misliš!