KA RETROVIZOR

KARETROVIZOR

U higijeni smo napredovali: prije pedesetak godina sudeći po nalazima sanitarne inspekcije pojesti sladoled bilo je - lutrija!

U higijeni smo napredovali: prije pedesetak godina sudeći po nalazima sanitarne inspekcije pojesti sladoled bilo je - lutrija!

U ravno 50 pregledanih ugostiteljskih objekata higijenske uvjete zadovoljilo njih - samo 11!

U nostalgičnim prisjećanjima na dane djetinjstva i mladosti ponekad smetnemo s uma lošije strane nekadašnjih vremena. Jedna od takvih svakako je i nebriga za higijenu. Ono što bi danas izazvalo pravu javnu sablazan i zgražanje, tada je bila gotovo svakodnevna vijest. 

Nije, dakako, našim sugrađanima pred pedesetak godina bilo svejedno što će pojesti ili popiti, no na higijenu po današnjim standardima jednostavno se nije pazilo na razini koja bi bila zadovoljavajuća. 

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Ne čude zato brojni tekstovi na koje se može naići u starim novinama o poražavajućim rezultatima inspekcija, pa je tako bilo i 1972. godine kada je nakon velike akcije sanitarne inspekcije ustanovljeno da je u ravno 50 pregledanih ugostiteljskih objekata higijenske uvjete zadovoljilo njih - samo 11!

Danas je tako nešto ipak nemoguće pa su i slučajevi trovanja hranom velike iznimke, a kontrole su redovite pa se proizvodi često uklanjaju s polica i prije nego što može doći do konzumacije.

Posebno često problematičan je bio sladoled pa iz opširnog i dugog izvješća u Karlovačkom tjedniku od 3. kolovoza 1972. izdvajamo dio o sladoledarima, kao i pohvalu onih rijetkih koji su na higijenu - pazili.

"Slastičari su nepopravljivi. "Sladoled vrste vanilija koji je bio u prometu nije u bakteriološkom pogledu zadovoljavao uvjete Pravilnika o bakteriološkoj ispravnosti sladoleda u prometu, jer je u količini od 0,1 gram sadržavao bakterije streptokoka". Tako glasi nalaz inspektora u slastičarnici Emšia Emši u kiosku, u Ulici Nade Dimić. Streptokoki su, kao što je poznato, veoma opasni pa ih u sladoledu ne smije biti.

I kod druge dvojice slastičara nađeno je opasnih bakterija. Laboratorijski je ustanovljeno da sladoled napravljen u slastičarnici Mehmeda Imerovića u Ulici Lole Ribara ima u sebi 14,5 milijuna otrovnih bakterija, takozvanih kontaminenata, odnosno 40 puta više nego što je dopušteno. U drugoj vrsti sladoleda, vaniliji, otkriveni su i streptokoki i stafilokoki. Nehigijensko spremanje sladoleda na crnu listu dovelo je i slastičara Samija Šaipovića na Zrinjskom trgu. I ovdje nalazi pokazuju da u sladoledu ima opasnih streptokoka.

Neuredno držanje sladoleda u kiosku Zagrebačke mljekare u Radićevoj ulici dovelo je do zagađenja bakterijama koje se prenose fekalijama. Te bakterije pronađene su u sladoledu lješnjak, a u sladoledu čokolada bilo je previše bakterija kontaminenata, za 30.000 više nego što je dopušteno.

.....

Kada su u pitanju ugostiteljski objekti higijenske uvjete od pedeset pregledanih zadovoljila su samo sedam privatnika i četiri društvena ugostiteljska objekta. To su od privatnika "Izletnik" Ane Kunić, "Okić" Milića Mađerića, "Putnik" Milice Petrović, "Buffet" Katice Muić, "Mali raj" Josipa Šilovića, "Buffet" Ivana Čohana i "Nada" Nade Bakšić, a od društvenih ugostiteljskih objekata novi hotel "Korana", "Europa", "Ozalj" i "Zlatna jabuka". 

(foto: kafotka.net)

Izdvojeno


Reci što misliš!