KA RETROVIZOR

KARETROVIZOR

Mladi su nekada radosno i voljno išli na radne akcije, danas je teško zamisliti takav entuzijazam, ali ipak "proradimo" kada je najteže!

Mladi su nekada radosno i voljno išli na radne akcije, danas je teško zamisliti takav entuzijazam, ali ipak

Teško je očekivati da bi tako bilo i danas, iako ne treba smetnuti s uma da barem u trenucima kada je to najpotrebnije postajemo kao jedno.

Priče o nekadašnjim omladinskim radnim akcijama često će danas izazvati dvojaka mišljenja. Neki smatraju da je takav način brige o vlastitoj sredini koristan i pohvalan, kako za odgoj mladih, tako i na veliku korist samog društva, drugi ipak ukazuju na to da je riječ o, u suštini, iskorištavanju radne snage besplatno. Doduše, opet, za nešto od čega će i sami imati koristi.

Ipak, nije pretjerano reći da su mladi nekada zaista rado odlazili na omladinske radne akcije, zasigurno manje zbog velike svijesti o potrebi izgradnje neke ceste ili nasipa, a više zbog lijepog druženja i večernjih zabava, no ujedno su pošteno i radili pa nije bila mala stvar biti u - najboljoj brigadi. 

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Teško je očekivati da bi tako bilo i danas, iako ne treba smetnuti s uma da barem u trenucima kada je to najpotrebnije postajemo kao jedno i rado i vlastitim rukama, kao i raznim donacijama, pomažemo onima koji su se našli u nevolji, kao što je to nedavno bio slučaj s katastrofalnim potresom u Petrinji, Sisku i Glini, ali i na našem području za ogromne poplave 2014. godine kada su se tisuće građana digle da obrane grad od nabujale vode. 

Mogli bismo zaključiti da kada je zaista kritično još uvijek funkcioniramo kao društvo, i to vrlo uspješno i voljno, no ideja da bismo išli, eto, tek tako, graditi neki autoput, ipak je ostavština nekih davno prošlih vremena.

"Otputovala ORB Rade Končar - 114 omladinaca na nasipu Save", Karlovački tjednik, 14. kolovoza 1969. 

Stotinu i četrnaest brigadira Omladinske radne brigade Rade Končar krenulo je u četvrtak 7. kolovoza na izgradnju savskih nasipa. U sastavu brigade nalaze se omladinci iz 10 općina karlovačko-kordunske i ličke regije, a najveći broj iz Karlovca. Desetak brigadira ove srednjoškolske brigade su omladinci iz tekstilne industrije ovih regija, koja je ujedno i pokrovitelj ove brigade. 

Na brigadnoj konferenciji održanoj u kampu kraj Mrežnice brigadiri su jednoglasno izabrali za svog komandanta Davorina Matijašića, predsjednika Općinske konferencije Saveza omladine Duge Rese, a za predsjednika brigadne konferencije Ankicu Milovanović, radnicu karlovačkog Velebita. 

U krugu tvornice Lola Ribar brigadi je predao zastavu Rade Končar, sin narodnog heroja Rade Končara, čije ime i nosi ova omladinska radna brigada. Svečanoj predaji zastave prisustvovali su predsjednik karlovačke Općinske skupštine Rudolf Dubravčić i potpredsjednik Božidar Farkaš, predsjednik regionalne konferencije Saveza komunista Nikola Mareković i veći broj predstavnika tekstilnih poduzeća s područja ovih regija. 

Pošto je komandant brigade zahvalio Radi Končaru i radnicima tekstilnih poduzeća na podršci u formiranju brigade, direktor poduzeća Lola Ribar i potpredsjednik Skupštine Božidar Farkaš, istakao je kako tekstilne radne organizacije ove regije kao pokrovitelj brigade "Rade Končar" očekuju puno zalaganje svih brigadira na izvršenju radnih zadataka. 

Predstavnici omladine poduzeća Lola Ribar poklonili su zatim svakom brigadiru paket maramica, nakon čega je brigada krenula u naselje Sedam sekretara SKOJ-a. Prema prvim izvještajima brigada "Rade Končar" jedna je od najboljih među deset onih koje se nalaze na gradnji savskih nasipa. 

(foto: kafotka.net)

Izdvojeno


Reci što misliš!