KA RETROVIZOR

KARETROVIZOR

Samodoprinosima je izgrađeno i uređeno puno toga, ali zabluda je da su bili obavezni - birači su ih ponekad i odbacivali

Samodoprinosima je izgrađeno i uređeno puno toga, ali zabluda je da su bili obavezni - birači su ih ponekad i odbacivali

Zanimljivo je da je i način provođenja samodoprinosa bio prilično demokratski - oni koji su glasali protiv njega nisu u njemu i sudjelovali.

Nekadašnji samodoprinosi kojim su stanovnici određenog područja iz vlastitih plaća izdvajali za razne projekte u svom kraju, od asfaltiranja cesta pa do puno većih zahvata (u konačnici, velikim dijelom na taj način izgrađena je i karlovačka bolnica) nekima su idealan način za razvoj zajednice, nekima, pak, ostavština propalog sustava. 

Ovi drugi ustvrdit će i da samodoprinosi nisu bili istinski demokratski izglasani, odnosno da se u ono vrijeme moralo glasati onako kako je propisano, no lako je uvidjeti da to baš i nije tako. Samodoprinosi su mogli propasti i jesu propadali, ponekad i zbog vrlo slabog odaziva birača, a ponekad upravo zato što su birači poručili da ih - ne žele. 

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Ponekad je situacija bila i vrlo nezgodna, kao što je slučaj sa samodoprinosom o ulaganju u školstvo na širem području grada, za koji su pokretači vjerojatno očekivali da će biti izglasan, no rezultati glasanja pokazali su da je podosta tadašnjih mjesnih zajednica koje ga ipak ne žele. Vidljivo je da su puno skeptičniji prema njemu bili u gradskim mjesnim zajednicama, iako su i neke seoske glasale protiv. S druge strane, u gotovo svim manjim sredinama referendum je "prošao", no zanimljivo je da je i način provođenja samodoprinosa bio prilično demokratski - oni koji su glasali protiv njega nisu u njemu i sudjelovali.

Samo djelomičan (ne)uspjeh, Karlovački tjednik, 9. siječnja 1969.

Karlovački referendum građana (29. prosinca) na kojem su se građani trebali izjasniti hoće li i sljedeće tri godine produžiti s plaćanjem samodoprinosa za školstvo, samo je djelomično uspio. Od 40 mjesnih zajednica, 26 ih se odlučilo za samodoprinos, a 14 ih se izjasnilo protiv.

Od 51.251 upisanog birača na glasanje je izašlo 34.030 birača ili 66,4 posto. Kod kuće je ostalo 17.200 birača što čini jednu trećinu od ukupnog broja. Protiv samodoprinosa izjasnilo se 7647 birača, a za je bilo 25.646 birača. Kad stavimo na vagu glasove "za" i "protiv" proizlazi da je svega 50,03 posto (od ukupnog broja birača) bilo za samodoprinos. Evo sada rezultata po mjesnim zajednicama:

Za samodoprinos su bile mjesne zajednice: Švarča, Mostanje, Turanj, Kamensko, Gornje Mekušje, Donje Mekušje, Ladvenjak, Gradac, Velika Jelsa, Stative, Mahično, Draganići, Mrzljaki-Goljaki, Rečica, Sjeničak, Skakavac, Lipje,Vukmanić, Popović Brdo, Tušilović, Krnjak, Budačka Rijeka, Gornji Budački, Trupinjak, Gornji Skrad i Zagorje.

Protiv samodoprinosa su glasale mjesne zajednice: Centar, Gaza, Korana, Dubovac, Banija, Tušilovački Cerovac, Drežnik, Hrnetić-Novaki, Zadobarje, Šišljavić, Prkos-Kovačevac, Banska Selnica, Utinja i Trebinja.

O samodoprinosu i referendumu još će raspravljati odbornici Općinske skupštine. Inače, zakon kaže da će samodoprinos plaćati one mjesne zajednice koje su ga i izglasale. Međutim, zbog velikog broja birača koji se nalaze u mjesnim zajednicama koje su odbile samodoprinos prihodi će se znatno smanjiti, tako da dolazi u pitanje i djelomično ostvarenje plana izgradnje škola u karlovačkoj komuni. 

(foto: kafotka.net)

Izdvojeno


Reci što misliš!