KA RETROVIZOR

KARETROVIZOR

Tisuće Karlovčana uživale su ovaj vikend uz automobilistički rally, nekada je ljubitelje brzina oduševljavao motokros

Tisuće Karlovčana uživale su ovaj vikend uz automobilistički rally, nekada je ljubitelje brzina oduševljavao motokros

S početkom rata motokros je gotovo potpuno zamro i tako je sve do danas uz kratki pokušaj da se tradicija obnovi 2010. godine.

Subota i nedjelja bili su pravi mali praznik za ljubitelje automobilizma uz atraktivni Quattro River Rally, koji je na stazama diljem županije okupio mnogobrojne poklonike brzina. Sve to, pak, samo je najava za još veći spektakl, pravi svjetski događaj koji nas očekuje u travnju uz drugu po redu hrvatsku etapu World Rally Championshipa.

Ono što danas polako, ali sigurno, postaje automobilizam, u drugoj polovici prošlog stoljeća bio je motokros. Karlovac je nekoliko puta bio domaćin i utrkama Svjetskog motokros kupa, a redovito, praktički sve do Domovinskog rata, jedne od utrka prvenstva ondašnje Jugoslavije. Posebno atraktivna bila je staza podno Starog grada Dubovca, no u konačnici je, mora se priznati ipak i razumljivo, pogotovo iz današnje perspektive, prevladala želja da se zaštiti ovaj povijesno vrijedan prostor, a motokros utrke preselile su se na Slunjska brda, koja su slovila za jednu od najboljih motokros staza u bivšoj državi.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Nažalost, s početkom rata motokros je gotovo potpuno zamro i tako je sve do danas uz kratki pokušaj da se tradicija obnovi 2010. godine, kada je skupina entuzijasta uredila stazu na Logorištu na kojoj je i održano nekoliko revijalnih utrka, ali sve je bilo kratkog vijeka.

Nije motokros posve nestao s karlovačkog područja, i danas se povremeno entuzijasti okupljaju na malim privatno uređenim stazama, ali svakako se nadamo da će uskoro doći na red i uređivanje prave staze i povratak službenih natjecanja u grad koji voli automoto sport, kako smo pokazali i ovog vikenda uz izuzetno velik posjet Quattro River Rallyju. 

"Opet kvarovi! Leno nije uspio...", Karlovački tjednik, 15. lipnja 1972. godine

Leno Šoštarić nema sreće na karlovačkoj stazi podno Starog grada Dubovca. To je dojam više od 6000 gledalaca koji su u nedjelju pratili Međunarodno prvenstvo Jugoslavije u motokrosu. Niti drugi Karlovčanin, Juraj Kladušan, ne može se pohvaliti da ga je pratila sreća iako je zauzeo šesto mjesto među najboljim Jugoslavenima. Njegov plasman bio bi sigurno bolji da mu pred kraj prve utrke nije otkazao motor.

Puknuti lanac onemogućio je do prije godinu dana službeno najboljeg vozača motokrosa u Jugoslaviji Lenu Šoštarića da pokaže svoje znanje. Već u trećem krugu prve trke njemu je pukao lanac tako da je izgubio dva dragocjena kruga i ni odličnom vožnjom nije uspio stići svoje glavne konkurente. U drugoj trci opet je lanac pobijedio Lenu - kad je već gotovo prestigao drugoplasiranog Besonu iz Italije morao je ljutit otići na parkiralište. 

U međunarodnoj konkurenciji premoćno je pobijedio sovjetski vozač Viktor Popenko. Ovaj 19-godišnji takmičar zaista je pokazao zavidnu spremnost i nije mu bilo teško osvojiti 1. mjesto. Drugi je bio talijanski vozač Besone. U konkurenciji 15 jugoslavenskih vozača najbolji je bio Jože Zupin iz Tržiča. Prošlogodišnji prvak nakon peha Karlovčana nije imao dostojnog protivnika pa je drugu trku vozio nešto lošije nego inače. Bila je to treća bodovna trka za prvenstvo Jugoslavije. 

(foto: kafotka.net)

Izdvojeno


Reci što misliš!