KA RETROVIZOR

KARETROVIZOR

Ratni Uskrs 1992. godine uz ranjene crkve i stalnu opasnost ipak je značio i buđenje nade uz brojne kulturne programe

Ratni Uskrs 1992. godine uz ranjene crkve i stalnu opasnost ipak je značio i buđenje nade uz brojne kulturne programe

Ni kada su topovi bili najglasniji muze nisu posve utihnule, ali baš nekako oko Uskrsa krenulo je intenzivnije organiziranje kulturnih događanja u još uvijek svakodnevnom ugroženom gradu.

Na sam Uskrs 1992. godine, još uvijek u atmosferi straha, napetosti i neizvjesnosti, manje od deset dana nakon što je krhko primirje prekinuo još jedan brutalan napad na samo središte grada, u kojem je smrtno poginula sedmogodišnja djevojčica, a više je građana ranjeno - otvorena je mirna, pitoma, lijepa izložba uskršnjih čestitki i pisanica u Klubu 90.

Na neki način ti su uskršnji dani značili i buđenje gradskog kulturnog života, zamrlog (ali ne i posve umrlog zahvaljujući velikom angažmanu svih iz tog vremena) u vrijeme razaranja. Ni kada su topovi bili najglasniji muze nisu posve utihnule, ali baš nekako oko Uskrsa krenulo je intenzivnije organiziranje kulturnih događanja u još uvijek svakodnevnom ugroženom gradu. 

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Kulturna stranica "Karlovačkog tjednika" tako donosi tekstove o čak tri izložbe - osim ove spomenute u Galeriji ZILIK izlaže Daniel Butala, a u Gradskoj knjižnici Ivana Gorana Kovačića Bratislav Lebarić i Boro Adamec, Karlovački komorni orkestar priprema koncert u Ozlju, a Karlovčanima se prvi puta najavljuje i skorašnja premijera jedne od najljepših i najdirljivijih predstava Dramskog studija u njegovoj povijesti - "Peace Child". 

U skladu s datumom, ovog puta ipak prenosimo vijest o uskršnjoj izložbi, otvorenoj samo nekoliko desetaka metara od crkve Presvetog trojstva u kojoj je vrijedan stari oltar još uvijek bio zaštićen vrećama od neprijateljskog granatiranja, kao što vidimo na fotografiji...

"Izložba ukršnjih čestitki", Karlovački tjednik, 23. travnja 1992. 

U nedjelju 19. travnja otvorena je izložba uskršnjih čestitki i pisanica u prostoru Kluba 90. Izložbu je organizirao Gradski muzej Karlovca, uz sudjelovanje dječjih vrtića i osnovnih škola grada. Gvardijan franjevačkog samostana, fra Vlado Mustač, otvorio je izložbu i rekao: 

- Najprije vam želim sretan Uskrs. Povodom ovog velikog kršćanskog blagdana sakupili smo se na otvaranju ove izložbe. Hrvatski narod može se ponositi 13 stoljeća dugom tradicijom slavljenja toga blagdana, uz kojega su vezani različiti običaji. Jedan od najljepših jest darivanje, jest čestitanje. Danas živimo jedan krvavi Uskrs, kada su oči mnogih natopljene suzama, a srca mnogih ispunjena žalošću. Duboko vjerujem da će i danas biti onih koji će stiskom ruke pokušati utješiti svog bližnjeg, jer to i jest glavna poruka ovog blagdana. Vjera u pobjedu dobra nad zlim i znamo da će ta pobjeda uskoro doći. Ponosan sam što mogu otvoriti izložbu radova vrijednih ruku i stoga otvorimo naše srce i uživajmo u ljepoti izloženog.

Profesor Vladimir Peršin je istakao da je ideja o izložbi izrasla iz jednog spontaniteta. Običaj da se za Uskrs daruju pisanice zadržao se do danas, a tamo gdje je to bilo nemoguće zbog udaljenosti između ljudi, činilo se to čestitkama. Na naš poziv odazvalo se dosta građana i dobili smo izuzetno vrijedne primjere čestitki iz 1800., 1900, zatim 1908. godine. To su one najstarije. Žao nam je što je dosta lijepih primjeraka propalo, nestalo u ovom i u svim prijašnjim ratovima, rekao je gospodin Peršin.

Otvaranju je uz građane i javne djelatnike prisustvovala i ekipa Radio Karlovca koja je za svoje slušateljstvo direktno prenosila ovaj događaj.

foto: kafotka.net

 

Izdvojeno


Reci što misliš!