KA RETROVIZOR

KARETROVIZOR

Karlovački vatrogasci veselo su proslavili 150. rođendan, a prije ravno 100 godina u ovo su doba pripremali godišnju i izbornu skupštinu

Karlovački vatrogasci veselo su proslavili 150. rođendan, a prije ravno 100 godina u ovo su doba pripremali godišnju i izbornu skupštinu

Od osnivanja DVD Karlovac grad je pogodio samo još jedan velik i katastrofalan požar - 1878. godine kada su izgorjele čak 42 kuće u tvrđavi.

Karlovački vatrogasci proslavili su proteklih dana veselo i raznovrsnim programima svoju 150. obljetnicu. Dakako, to je samo djelomična obljetnica, odnosno ona koja se tiče javnog vatrogastva, jer prije 150 godina (a ni to nije posve točno, no o tome malo poslije) osnovano je prvo Dobrovoljno vatrogasno društvo. 

Karlovac je od samog osnivanja muku mučio s požarima pa nije čudno da je već 1585. vojna vlast donijela "Vatrogasni red", prvi u Hrvatskoj. Bio je na snazi sve do 1813. kada novi uspostavlja privremena francuska vlast, a gradska vlast po prvi puta donosi svoj vatrogasni red 1866. godine nakon katastrofalnog požara u predgrađima uz Kupu i ustrojava i vojne i civilne odrede za gašenje požara. 

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Zalaganjem tadašnjeg gradonačelnika Ivana Šimunića Karlovac 1871. postaje četvrti hrvatski grad u kojem je osnovano Dobrovoljno vatrogasno društvo, a prvi zapovjednik je Ernest Muhlbauer. Po čisto suhoparnom računu 150. obljetnica tako je zapravo bila još prošle godine, no prva intervencija ovog DVD-a bila je 1872. godine od kada datira i "Opis požara", opsežna arhiva u kojoj se vode izvještaji o svim požarima na karlovačkom području. Sasvim dovoljno da se ove godine dostojno proslavi velika obljetnica, što prošle godine ipak nije bilo moguće zbog pandemije koronavirusa.

Od osnivanja DVD Karlovac grad je pogodio samo još jedan velik i katastrofalan požar - 1878. godine kada su izgorjele čak 42 kuće u tvrđavi. I nakon toga bilo je požara, ali uglavnom limitiranih, između ostalog i zbog brzih reakcija sve osposobljenijih i kvalitetnijih karlovačkih vatrogasaca. 

Vjesticu o karlovačkim vatrogascima pronašli smo i u "Hrvatskoj slobodi" od prije ravno 100 godina...

"Godišnja glavna skupština vatrogasaca", Hrvatska sloboda, 5. svibnja 1922. godine

Dobrovoljno vatrogasno društvo u Karlovcu održati će dne 7. svibnja ove godine u 11 sati prije podne u društvenoj vijećnici XLVIII godišnju glavnu skupštinu, na koju se svi članovi ovime pozivaju. Dnevni red:

1. Pozdrav zapovjednika, 2. Čitanje zadnjeg zapisnika društvenog sastanka, te odborske i zapovjedničke sjednice od 24. travnja ove godine, 3. Izvješće društvenog tajnika o radu društva od 8. svibnja 1921. do 6. svibnja 1922. godine, 4. Izvješće društvenog blagajnika o stanju društvene blagajne za godinu 1921/22, 5. Izvješće revizora o pregledanim društvenim računima i o stanju društvene blagajne, 6. U smislu društvenih pravila dijelit će se odlikovanja i to: za 5 godišnje revno službovanje "Zlatni gajtani" i za 3 godišnje revno službovanje "Povelja", 7. U smislu stavka 12 društvenih pravila izbor na tri godine upravnog odbora, svih časnika i podčasnika, 8. Eventualije.

Za Upravni odbor dobrovoljnog vatrogasnog društva karlovačkog: Zapovjednik: Ivan Legat, Tajnik: Milan Kuhar.

(foto: kafotka.net)

Izdvojeno


Reci što misliš!