KA RETROVIZOR

KARETROVIZOR

Karlovački maturanti uvijek su nam bili na ponos, 1991. godine budili su i nadu u mučnom proljeću koje je nagovještavalo rat

Karlovački maturanti uvijek su nam bili na ponos, 1991. godine budili su i nadu u mučnom proljeću koje je nagovještavalo rat

Maturijade ipak ne mijenjaju svijet, no i nada nešto znači.

Ove srijede po tko zna već koja generacija karlovačkih i dugoreških maturanata u defileu ulicama grada i kasnijoj zabavi na Korani oprostit će se od školskih klupa. Ako nešto vezuje sve sadašnje i bivše generacije je da su nam dosad (a vjerujemo da će tako i ostati) maturanti uvijek bili na ponos. 

Dok iz drugih gradova na dan Maturijade stižu vijesti o incidentima, vandalizmima, teškim posljedicama pijanstva, Karlovac je obično u znaku šarene i vesele povorke i kasnije zabave na kojoj, dakako, ima i alkohola, pa neka ga i ima, dogodi se možda i pokoja zadjevica, ali sve zapravo prolazi u najboljem redu i miru. Bučno, veselo, uz poneki nestašluk koji zamjeriti mogu samo oni koji se ne sjećaju vlastitih maturantskih dana.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Valja priznati da im uglavnom i uzvraćamo - imali su svoje maturijade i kada većina gradova zbog pandemije nije, a u Karlovcu je nezamisliva priča koja ovih dana dolazi iz Koprivnice, gdje su maturanti potjerani iz škole zbog nošenja maturalne odjeće!? Našim maturantima i njihovim originalnim kostimima mi se s pravom ponosimo.

A, 1991. godine, maturanti su budili i nadu. U grčevitom, nervoznom proljeću punom brige i neizvjesnosti pred onim što donosi budućnost, nakon što su se već dogodili krvavi plitvički Uskrs i pokolj u Borovom Selu, raspjevana i šarena maturantska povorka na trenutak je probudila nadu da budućnost može biti i ljepša i bolja. 

Maturijade ipak ne mijenjaju svijet, no i nada nešto znači. Želimo zato i ovogodišnjim maturantima da se dobro zabave, da nam probude nadu u ljepše dane, a najviše to da ih upravo oni i imaju. 

"Maturanti", Karlovački tjednik, 23. svibnja 1991. 

Što ima ljepše od mladosti? Jer, uz mladost uvijek ide i nada. Mladost, proljeće i nada proteklog vikenda carevale su karlovačkim ulicama na licima maturanata. Smijeh, veselje koje ne priznaje politikantske zakulisne igre, strah...

Oko 900 maturanata u nedjelju navečer u Sportskoj dvorani pozdravio je gradonačelnik Dragutin Pribanić, poželjevši im sretnu budućnost. U Sportskoj dvorani održana je i priredba "Maturanti svome gradu", koju su po prvi puta organizirali sami maturanti uz pomoć Sekretarijata društvenih djelatnosti te društvenih i privatnih poduzeća. 

Uz priređeni kviz i koncert Jure Stublića i grupe Film izabrane su i najluđe, najelegantnije i najreprezentativnije odore.

(foto: kafotka.net)

Izdvojeno


Reci što misliš!