KA RETROVIZOR

KARETROVIZOR

Točno na prvi Dan državnosti, 1991. godine, legendarni pustolov Željko Malnar iz Karlovca je krenuo "putevima Aleksandra Makedonskog"

Točno na prvi Dan državnosti, 1991. godine, legendarni pustolov Željko Malnar iz Karlovca je krenuo

Putovanje je trebalo potrajati četiri godine, no puno toga je pošlo po zlu.

U predvečerje Dana državnosti zavirili smo u Karlovački tjednik iz razdoblja onog prvog, 1991. godine, u već napetoj političkoj i društvenoj situaciji, u samo predvečerje rata, kada su se ipak još uvijek mnogi nadali da se sve može riješiti i mirom. U brojevima od 30. svibnja i 6. lipnja tako se može čitati i o uistinu lijepom koncertu Prvog hrvatskog pjevačkog društva Zora (o kojem smo već pisali u ovoj rubrici!) čija je prva polovica održana u katoličkoj crkvi Presvetog trojstva, a druga polovica nakon kratke pauze u pravoslavnoj crkvi svetog Nikole. Nogometaši Karlovca u posljednjem kolu prvenstva remizirali su s Dubravom 2:2 i nitko tada nije znao da je to posljednji službeni susret na stadionu u gotovo godinu i pol, sve do pred kraj 1992. godine, nakon 43 godine obnovljena je tijelovska procesija ulicama grada, a foto žalac "ubo" je u loše stanje pontonskog mosta na Korani. U 17 gradova Jugoslavije, Karlovac je jedan od njih, upućen je "apel za mir", a svi su "ludi" za novotarijom - kabelskim i satelitskim programima.

Ipak, središnji dio lista pripada velikoj pustolovini legendarnog Željka Malnara koji je upravo iz Karlovca konjima krenuo putevima Aleksandra Makedonskog. Putovanje je trebalo potrajati četiri godine, no puno toga je pošlo po zlu. Već u Turskoj, zbog sve gore situacije u Hrvatskoj, ekspedicija je odlučila nastaviti pod hrvatskim putovnicama i zastavom, što je uzrokovalo velike probleme s već dogovorenim vizama. Ipak, odradili su dobar dio puta, da bi 1992. ekspedicija ipak bila definitivno prekinuta u Jordanu zbog smrtnog slučaja u bliskoj obitelji.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

"Put u neizvjesnost", Karlovački tjednik, 6. lipnja 1991. godine

Poznati svjetski putnik i istraživač Željko Malnar krenuo je prošlog četvrtka na putovanje koje s opravdanjem nazivaju "poduhvatom milenija". On će s četveročlanom ekipom na konjima pokušati u četiri godine prijeći put dug 37 tisuća kilometara i tako ponoviti podvig velikog vojskovođe Aleksandra Makedonskog kojem je to uspjelo prije punih 24 stoljeća. 

Ekipi novinara koja se prošlog četvrtka okupila u prostorijama Kluba 90 zvučalo je pomalo nevjerojatno kada im je Malnar iznio niz brojčanih podataka o poduhvatu na koji se upravo uputio. U pripreme je uloženo dvije godine rada, a od tada do danas i kod nas i u svijetu dogodile su se mnoge promjene koje njegovo putovanje dugo 37 tisuća kilometara čine nesigurnim i neizvjesnim. 

Prema zacrtanom planu četiri ili pet članova ekipe (točan broj znat će se kada stignu u Makedoniju) trebalo bi taj put prevaliti u četiri godine i to isključivo na konjima, kako je to učinio 24 stoljeća prije njih veliki vojskovođa i državnik Aleksandar Makedonski. Laiku će se to na prvi pogled možda učiniti jednostavno. No, kada se sagledaju sve etape puta i problemi s kojima će se susretati ova mala, ali odvažna ekspedicija, dobiva se tek tada prava dimenzija poduhvata. Na svom putu ekspedicija mora proći kroz 13 zemalja. Počinje se sa Grčkom, a zatim preko Turske, Sirije, Jordana, Libanona, Egipta i Libije, kreće natrag prema Iranu, Iraku, Afganistanu i Pakistanu, da bi se vratili u Iran i Irak, gdje će u Babilonu završiti put. 

Na pitanje novinara zašto je početak puta u Karlovcu, Malnar je odgovorio kratko:

- Iz poštovanja prema svjetskim putnicima, Karlovčanima Mirku i Stjepanu Seljanu. 

Kada je Malnar boravio u Etiopiji na ekspediciji u pokrajini Omo, na Rudolfovom jezeru sreo se s domorocima koji su plesali ples vrlo sličan karlovačkom drmešu. Kasnije su mu objasnili da su tamo bila braća Seljan koji su ih poučili tom plesu. Tako su na svojevrstan način prenosili kulturu svojeg naroda drugima. Njima u čast, Malnar je za polazak odabrao njihovu rodnu kuću na Gazi.

(foto: kafotka.net)

Izdvojeno


Reci što misliš!