KA RETROVIZOR

KARETROVIZOR

Prije 50 godina pobunili su se karlovački studenti - "po deset puta izlazimo na ispit, a gospodin inženjer uporno nas ruši!"

Prije 50 godina pobunili su se karlovački studenti -

Nije sve bilo ni do predavača, jer podatak o samo 5 od 107 studenata koji su uspješno završili godinu dovoljno govori.

Prije gotovo pola stoljeća, na naslovnici lokalnog Karlovačkog tjednika završili su - studenti. U današnjim uvjetima gotovo nemoguće, iako je bilo slučajeva da u očaju jer nitko ne želi u njihovu sredinu osnovne škole posegnu za nekim sličnim rješenjima pa profesor engleskog predaje informatiku ili slično. No, i toga je s vremenom sve manje, a prije pedesetak godina moglo se dogoditi i da u višoj školi matematiku predaje netko kome to ipak nije zvanje. 

Nije sve bilo ni do predavača, jer podatak o samo 5 od 107 studenata koji su uspješno završili godinu dovoljno govori i o neozbiljnosti studenata. I taj dio danas je teško doživjeti baš u tom obimu. 

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

"Studenti", Karlovački tjednik, 31. svibnja 1973.

Stanje karlovačkog višeg školstva je nezadovoljavajuće. To je, uz ostalo, samo dio optužbi koje studenti karlovačke Više kemijske i Više tehnološke škole upućuju svojim ustanovama na nekoliko posljednjih skupova. 

Nema sumnje da je poveliki dio "optužnice" koju su protiv studija podigli studenti dio tradicionalnog "studentskog bunta". Međutim, podaci kojima oni barataju zaslužuju pozornost: 

- Ne možemo se složiti da nam matematiku predaje inženjer umjesto pravog pedagoški i metodski obrazovanog profesora. Ne govorimo ovo bez razloga. Kod inženjera, predavača matematike, studenti padaju kao kruške. Desetak puta izlaze na ispit i on im toliko puta u indeks ubilježi jedinicu. Zbog njegovog ispita povelik je broj nas izgubio godinu. Radije ćemo i prešutiti da na Višoj kemijskoj školi studenti ne znaju kada i koliko treba položiti ispita da bi se upisala naredna godina.

To su samo dijelovi optužnice koju su prošlog tjedna na dva skupa podigli karlovački studenti protiv ustanova na kojima studiraju. 

Prava istina je negdje na sredini. Jer, može se dosta prigovora uputiti i na račun studenata. Počev od nedolaska na predavanja, pa do olakog shvaćanja ispita i gradiva koje treba poznavati. 

Razloga je dovoljno da se stanjem višeg karlovačkog školstva pozabave svi. Nešto, ali temeljno treba učiniti. Pri tom ne treba zaboraviti da je od upisanih 107 studenata na Višoj kemijskoj školi u roku završilo, slovom i brojkom, svega 5 studenata. Optužnice su podignute. Traži se sudac!

(foto: kafotka.net)

Izdvojeno


Reci što misliš!