KA RETROVIZOR

KARETROVIZOR

Čini se da nam slijedi ekstremno vruće ljeto - prije stotinjak godina Karlovčani su morali nositi debela odijela i ogrtače, a Korana je bila pusta

Čini se da nam slijedi ekstremno vruće ljeto - prije stotinjak godina Karlovčani su morali nositi debela odijela i ogrtače, a Korana je bila pusta

U brdovitijim predjelima čak je i u srpnju još bilo snijega.

Prema svim dugoročnim prognozama čeka nas ljeto puno ekstremnih vrućina, ali i jakih oluja. Nije to više ništa novo, koliko god neki negirali klimatske promjene su stvarnost - još i prije samo tridesetak godina svojevrsni ljetni pojam bile su temperature veće od 30 stupnjeva, danas više nisu nimalo neobične ni one preko 40. 

No, prije stotinjak godina, ili prije ravno 99, naši tadašnji sugrađani muku su mučili s neobično hladnim vremenom zbog kojeg do srpnja nije bilo kupača na Korani, a iz kuće se izlazilo u debelim odijelima pa čak i s ogrtačima. 

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Ljudska priroda se ipak nije mijenjala pa i autor ovog teksta primjećuje da će, kada napokon udare očekivane ljetne žege, biti onih koji će tada "zakukati" za hladnijim i kišnim danima!

Snijeg u ljeto, Hrvatska sloboda, 6. srpnja 1923.

Ljeto ove godine je mnogo zakasnilo pa ljudi gotovo i ne pamte ovakovoga vremena, da bi u mjesecu srpnju u mjesto ljetne vrućine, morali nositi teža odijela pa čak i ogrtače. Kako javljaju novine bilo je, a valjda i sada još ponegdje imade u nekim krajevima, koji sjevernije i brdovitije leže, još i snijega. Svakako jedna rijetka prirodna pojava. 

Naša Korana je sve do sada ostala prazna i pusta, ali kad jednom nastane ljetna žega bit će, čini nam se, isto tako osebujna i jaka kao dosadanja hladnoća. 

Usjevima kako izgleda ne će nanijeti veće štete, tek toliko, što će u pomanjkanju topline nekoji kasnije dozrijeti. Imade mnogo nade da će se sadanje vrijeme naskoro vratiti na svoju kolotečinu, a onda bi znali žaliti za kišom i hladnim danima.

(foto: kafotka.net)

Izdvojeno


Reci što misliš!