KA RETROVIZOR

KARETROVIZOR

Ivanjske vatre gore na obalama Kupe od 1779. godine! Do prije točno pola stoljeća žiri je birao pobjednika, od tada se "susjedi" samo prijateljski podbadaju

Ivanjske vatre gore na obalama Kupe od 1779. godine! Do prije točno pola stoljeća žiri je birao pobjednika, od tada se
KAfotka.net

Dugo je manifestacija bila i natjecateljskog karaktera, a neformalno je to i danas, barem u prijateljskim prepucavanjima i podbadanjima Banijanaca i Gažana.

Bliži nam se 23. lipnja i novo izdanje Ivanjskih krijesova. O ukusima se nikada ne raspravlja, ali nije pretjerano reći kako je ova manifestacija ipak posebno prirasla srcu Karlovčana i Karlovčanki, ne samo onih s Banije i Gaze već i cijelog grada. Nije ni čudo, jer krijesovi se na kupskoj obali pale još od 1779. godine!

Dugo je manifestacija bila i natjecateljskog karaktera, a neformalno je to i danas, barem u prijateljskim prepucavanjima i podbadanjima Banijanaca i Gažana, no službeno se krijesovi više ne ocjenjuju, iako je u prošlosti i to jedno vrijeme bila praksa - posebno odabrani žiri s čamca na sredini Kupe procjenjivao bi izgled, veličinu i dugotrajnost krijesova i proglašavao pobjednike. Takva je praksa prestala prije - točno pola stoljeća. 

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

"Dvije vatre bez pobjednika - Ivanjski krijes gledalo 7 tisuća Karlovčana", Karlovački tjednik, 29. lipnja 1972. 

S parolama "Dobro došli na Ivanjski krijes" Gažani i Banijanci dočekali su u petak 23. lipnja nepreglednu rijeku građana što se smjestila na obje kupske obale nizvodno od kolnog mosta, nestrpljivo očekujući paljenje krijesova. Uz dobrovoljni prilog svaki je posjetilac dobio lijep bedž sa simbolima krijesa.

Obje obale i kupski most bile su iluminirane stotinama raznobojnih žarulja, mnogobrojni čamci plovili su Kupom, još neupaljeni krijesovi uzdizali su se na obalama. Gradska limena glazba svirala je najprije na Gazi, a kasnije i na Baniji i najavljivala vatromet što su ga izvodili članovi Raketnog kluba Sirius iz Karlovca. Svaka ispaljena raketa izazvala je navijanje s jedne i druge obale. Čini se da su Banijanci pri tom bili bolji navijači.

Gažani su malo kasnili s paljenjem krijesa što im nitko ne zamjera, jer takva su i stara nepisana pravila. Obje vatre bile su veličanstvene: gažanska je bila viša zahvaljujući zavjetrini koji je činila krošnja velikog kestena, dok je istovremeno banijansku nosio vjetar. I dobro je da nije bilo žirija kojem bi bilo vrlo teško ocijeniti krijesove baš zbog nepredviđenih okolnosti. Kako je i najavljeno ostavlja se građanstvu da samo ocijeni koji je krijes ljepši, a koji veći. Srećom kiša, koja se kasnije spustila, nije omela svečanost. U svemu uzevši, Ivanjski krijes je vrlo uspio, što je i najveća nagrada Banijancima i Gažanima i što im daje dodatni impuls da dogodine ne bude gore.

(foto: kafotka.net)

Izdvojeno


Reci što misliš!