KA RETROVIZOR

KARETROVIZOR

Telefonske govornice - što je to? Još u osamdesetima bile su jedini način za brzi kontakt, danas ih se mnogi i ne sjećaju

Telefonske govornice - što je to? Još u osamdesetima bile su jedini način za brzi kontakt, danas ih se mnogi i ne sjećaju

Iz nekog razloga govornice su, ne samo kod nas nego i u svijetu, uvijek bile omiljena meta vandala.

Nije to tako blisko, ali ni tako davno. Ovisi, valjda o perspektivi pa ih se mladi ni ne sjećaju, a oni već srednjih godina dobro se sjećaju vremena kada su bile nezaobilazan dio naših života. 

O javnim telefonskim govornicama je riječ, koje su s pojavom mobitela potpuno izgubile svrhu i nestale s naših ulica. A, dugo su bile gotovo jedina mogućnost za brzi kontakt s nekim, prvo one klasične starinske s pravim telefonima, onda kasnije i aparati na kartice koji su se munjevito pojavili, izazvaši i pravu pošast skupljanja spomenutih kartica, a onda još brže nestali. 

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Još u osamdesetima, govornice su bile itekako važne pa je i njihovom stanju lokalni tjednik posvetio poveći članak. Jer, jednako kako su bile potrebne, iz nekog razloga ne samo u Karlovcu ili Hrvatskoj (i ondašnjoj Jugoslaviji) nego i vani, baš su govornice najčešće bile meta vandala u manjem ili većem obimu. 

"Ah, ti javni telefoni", Karlovački tjednik, 26. lipnja 1980.

Danas Karlovac ima tek osam lokalnih javnih telefonskih govornica. Od toga veći broj je u neispravnom stanju. Svjedoci smo kvarova i uništavanja telefonskih aparata i govornica, posebno na manje prometnim mjestima, dok se u puno boljem stanju nalaze govornice smještene u nekom objektu. Na telefonskim kabinama razbijena su stakla, vrata je najčešće nemoguće zatvoriti, unutrašnjost je puna smeća, otpadaka i opušaka, zidovi su "ukrašeni" različitim autogramima i telefonskim brojevima kojima tu nije mjesto. 

Servisna služba osnovne organizacije udruženog rada PTT-Karlovac i pored velikih napora nije u mogućnosti ukloniti ove kvarove i spriječiti uništavanja, a ponekad je prisiljena i potpuno ukloniti javnu telefonsku govornicu kao što se dogodilo nedavno na Švarči. 

O stanju telefonskih govornica razgovarali smo s rukovodiocem tehničke službe OOUR-a PTT-Karlovac Ignacijem Jazvacom, koji nam je potvrdio njihovu neispravnost i nedovoljan broj: 

- Naša služba nastoji da govornice budu stalno ispravne, ali ako se ne promijeni odnos neodgovornih pojedinaca prema govornicama stanje će i dalje ostati isto, jer na sve jednostavno ne možemo stići - rekao je Jazvac.

U razgovoru s njim saznali smo i da se planira uvođenje telefonske javne govornice u robnoj kući "Karlovčanka" i to u suradnji s radnom organizacijom "Tekstil". 

(foto: kafotka.net)

Izdvojeno


Reci što misliš!