KA RETROVIZOR

KARETROVIZOR

Nestašice u sedamdesetima i osamdesetima izazivale su i sumnje da proizvoda zapravo ima, ali se čuvaju za prijatelje, rodbinu i "uglednike"

Nestašice u sedamdesetima i osamdesetima izazivale su i sumnje da proizvoda zapravo ima, ali se čuvaju za prijatelje, rodbinu i

Jedna široka akcija u ljeto 1977. nije dala rezultate kojima su se nadali oni koji su imali takve sumnje...

Povremene nestašice određenih proizvoda svakako su mnogima jedno od najugodnijih sjećanja na sedamdesete i osamdesete. Iako su naši dućani ipak u pravilu bili daleko bolje popunjeni od onih u ostalim istočnoeuropskim zemljama i najveći dio godine moglo se doći do manje više svega pa čak i više vrsta jogurta, gotovo po pravilu događale su se i kratke, ali intenzive nestašice određenih proizvoda. 

Izuzevši piletinu česte su bile krize s opskrbom mesom, a uz njih i stalna sumnja da mesa zapravo ima, ali zbog smanjenih količina čuva se "ispod tezge" za rodbinu, prijatelje i, naravno, "uglednike". Možda je tako zaista i bilo, no jedna široka akcija u ljeto 1977. nije dala rezultate kojima su se nadali oni koji su imali takve sumnje...

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

"Tržna inspekcija: Mesa ima, ali ispod tezge!?", Karlovački tjednik, 21. srpnja 1977.

Krajem prošlog tjedna objavljeni su rezultati dvodnevne akcije tržišne inspekcije općine Karlovac. Uz prisustvo predstavnika Vijeća potrošača obavljen je pregled opreme i uređaja prodavaonica mesa, izvršena kontrola isticanja cijena i načina pakovanja mesnih proizvoda. Kontrolirana je, također, propisana financijska evidencija i mogućnost zakidanja kroz cijenu, na vagi, odnosno drugi oblici špekulacija, kažnjivi po odredbama Zakona o osnovama poslovanja organizacija udruženog rada u oblasti prometa usluga i roba.

Po riječima tržišnog inspektora Mihajla Grubješića nekih alarmantnih nedostataka nije bilo. 

Zbog neisticanja cijena u dvije prodavaonice, na licu mjesta su naplaćene kazne od 150 dinara. U jednoj prodavaonici (za sada ne možemo imenovati jer će se po svemu sudeći voditi sudski spor zbog privrednog prijestupa) pronađena su na polici pakovanja juhe kojima je davno istekao rok upotrebe. 

Također se na nekoliko mjesta pokušala dokazati opravdanost sumnji mnogih građana da u ovo vrijeme - i kvalitetne i količinske - nestašice mesa, trgovci vrše prijestupe držeći meso pod štandovima osigurano za rodbinu, prijatelje i "uglednike". Sve je, međutim, ostalo na pokušaju.

S Vijećem potrošača općine Karlovac tržišna se inspekcija dogovorila da ovu akciju nastave kontinuirano do kraja godine, uputivši apel potrošačima da preko svojih mjesnih zajednica, preko Vijeća potrošača pa i preko same tržišne inspekcije, upozoravaju na sve slučajeve zakidanja na vagi, kvaliteti i cijenama.

(foto: kafotka.net)

Izdvojeno


Reci što misliš!