KA RETROVIZOR

KARETROVIZOR

Prije pola stoljeća konobarice su hvalile Karlovčane kao goste - iznimka je okupljalište koje danas ima gotovo kultni status u sjećanjima

Prije pola stoljeća konobarice su hvalile Karlovčane kao goste - iznimka je okupljalište koje danas ima gotovo kultni status u sjećanjima

Znatna većina bila je jako zadovoljna Karlovčanima kao gostima, iznimka je samo popularna "stara Korana".

Kafići, birtije, krčme, kavane, barovi, pubovi... nema veze kako ih nazivali, mjesta za popiti poneko piće, pogotovo u ljetnim danima, oduvijek su bila izuzetno popularna u Hrvatskoj pa tako i na karlovačkom području.

Kada je u igri alkohol onda sve to ponekad i nije tako lijepo, jer uvijek se nađe poneki nasrtljivac, nasilnik ili netko tko jednostavno ne može kontrolirati samog sebe kada popije malo više. No, u Karlovcu, barem nekada, takvih problema i nije bilo previše, ako je suditi po anketi koju je lokalni tjednik proveo među tadašnjim konobaricama. 

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Znatna većina bila je jako zadovoljna Karlovčanima kao gostima, iznimka je samo popularna "stara Korana" koja u kolektivnoj memoriji ima status kultnog gradskog mjesta za izlaske, no ako je vjerovati tadašnjoj konobarici, gradska mladež koja se tamo okupljala i nije baš bila rado viđen gost - zbog svog ponašanja.

"Naša mala anketa: Konobarice o Karlovčanima", Karlovački tjednik, 23. srpnja 1971. godine

U ove ljetne dane kada je žega pritisla zemlju i sparina ispunila zrak posjetili smo nekoliko ugostiteljskih objekata u koje svraćaju mnogi Karlovčani da rashlade osušeno grlo. Željeli smo, pitajući i razgovarajući sa ženskim osobljem u tim lokalima, saznati nešto više o našim sugrađanima, odnosno o tome kakvi su kao gosti. 

Mira Idunjić (Caffe Sport, popularno nazvan "Kod Miloša"): Teško je govoriti o takvim stvarima, pogotovo što nisam stara Karlovčanka. Ipak mogu reći da je moje mišljenje o Karlovčanima veoma dobro, jer se kao gosti ponašaju u granicama dobrog vladanja. Nije se dešavalo da se neki od gostiju, konzumatora alkohola, ponaša nepristojno. Naravno, ima i izuzetaka, no to mi ne predstavlja neke probleme. Kao ugostiteljski radnik koji nije tako dugo u Karlovcu imam sasvim ugodan dojam o svojim novim sugrađanima.

Marica Vučinić (Gostionica Klarić): Karlovčani su kao i svi ljudi. Ima ih svakakvih – i dobrih i loših. Kad bih vršila i neku podjelu, mladići su neozbiljni i vedri, dok su stariji ozbiljniji i manje bučni ali sve je to u normalnim okvirima. Nekih ispada i lomljava nema, bar ne ovdje. Osobama u pijanom stanju nije dozvoljen pristup a koji se ovdje napiju, na lijep način bivaju udaljeni. 

Radmila Višnjić (Gostionica Višnjić – Autobusni kolodvor): U moj lokal uglavnom navraćaju putnici – prolaznici da ugase žeđ, a ono nešto malo Karlovčana koje ugostim ponašaju se korektno. Moje mišljenje o njima je sasvim dobro. 

Dragica Bajić (Stara Korana): Imam veoma loše mišljenje o Karlovčanima. Naročito o mladima. Razbijaju. Bježe, a da ne plate. Vrijeđaju. No, ima i pristojnih i poštenih ali, to su iznimke. Nema mnogo Karlovčana koji piju mnogo. Ali zato ima dosta onih koji se okupljaju i razbacuju – a ne troše. 

Duška Kulunđić (Ljetna bašta JNA): Karlovčani su pristojni ljudi i nema poteškoća s njima. naravno da postoje izuzeci ali s njima uspijevamo izaći na kraj tako da se naposljetku sve dobro svrši. Mladež mi je draža od starijih jer je i bolja i poštenija.

(foto: kafotka.net)

Izdvojeno


Reci što misliš!