KA RETROVIZOR

KARETROVIZOR

Čitate li novine? Smanjene ljetne naklade iz 1975. godine danas bi za većinu izdavača bile brojke iz snova

Čitate li novine? Smanjene ljetne naklade iz 1975. godine danas bi za većinu izdavača bile brojke iz snova

Za novine se ne može baš reći da su umrle, ali nesumnjivo su sve manje i manje dio naše svakodnevice

Čitate li novine? Iako je kroz povijest svaka nova tehnologija sa sobom nosila i predviđanja o smrti one stare, to se u pravilu nije događalo, počevši od radija čiji su nestanak prognozirali još pri nastanku televizije, no on je ipak preživio i znatno razvijenije tehnologije. Dakako, nema slušatelja kao nekad, ali i dalje je itekako dio naše svakodnevice. 

Za novine se ne može baš reći da su umrle, ali nesumnjivo su sve manje i manje dio spomenute svakodnevice i drastični pad naklade osjeća se već godinama, a bilo bi još i gore da nema brojnih kafića i pubova koji svojim gostima pružaju prigodu da uz piće prelistaju najnovija izdanja dnevnih i tjednih listova. 

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Nekada je situacija bila drugačija pa su vođena i iscrpna istraživanja o tome koliko se primjeraka kojeg časopisa prodaje. Tiraže koje se spominju u tekstu Karlovačkog tjednika iz ljeta 1975. godine danas bi potpisali baš svi koji se još bave tiskanim novinarstvom, a tada su predstavljale najgori dio godine i znatan pad u odnosu na brojke iz hladnijih mjeseci...

"Što čitaju Karlovčani?", Karlovački tjednik, 24. srpnja 1975. godine

U ove tople dane godišnjih odmora i školskih praznika kada se prodavači u kioscima žale na smanjenu tiražu i prodaju novina i revija, češće nego inače traže se romani i stripovi. Tako romani "Život" na karlovačkim kioscima imaju nakladu od 700 primjeraka, Super-strip 500 primjeraka, a "Laso" 400 primjeraka. 

Mjesečnik "Sam" ima tiražu od 1500 primjeraka, zatim slijedi "Kviz" sa 1000 do 1300 primjeraka, dok "Vjesnik u srijedu" ima nakladu od 600 primjeraka. Od dnevnih društveno-političkih listova u Karlovcu se prodaje u prosjeku oko 5000 primjeraka Večernjeg lista, 1500 primjeraka Vjesnika, 180 primjeraka Večernjih novosti i 170 primjeraka Politike. Sportski listovi čitaju se manje nego u vrijeme nogometnog prvenstva pa se Sportske novosti prodaju u tiražu od oko 1200 primjeraka dnevno, a beogradski Sport kupuje oko 150 Karlovčana. Sportski tjednik Tempo prodaje se u oko 800 primjeraka.

Pored Karlovačkog tjednika čija tiraža u karlovačkoj općini iznosi oko 3500 primjeraka, naši sugrađani najviše čitaju reviju Studio koja se prodaje na karlovačkim kioscima u tiraži od oko 5000 primjeraka. Slijede Vikend sa 2500 i Arena sa 2100 primjeraka. Polumjesečnik Start prodaje se u nakladi od oko 1000 primjeraka, kao i tjednik Fokus.

Karlovčanke su najviše zainteresirane za žensku reviju Praktična žena koja dolazi u nakladi od 2000 primjeraka i Svijet koji se prodaje u oko 1600 primjeraka. Tjednik za mlade "Tina" dolazi u Karlovac u nakladi od 900 primjeraka.

(foto: kafotka.net)

 

Izdvojeno


Reci što misliš!