KA RETROVIZOR

KARETROVIZOR

Vruće ljeto 1954. godine u Karlovcu dodatno je "zagrijao" građevinski pothvat za ono vrijeme - počela je gradnja prvog gradskog nebodera!

Vruće ljeto 1954. godine u Karlovcu dodatno je

Blok je kasnije zaokružila deseterokatnica u kojoj se nalazio kultni "Miloš".

Vruće ljeto 1954. godine označila je i gradnja - prvog karlovačkog nebodera. U kontekstu onoga što obično u svijetu nazivamo ovim imenom, dakako, nije bila riječ o pravom neboderu, no za tadašnji mali Karlovac i ova je zgrada predstavljala pravu malu senzaciju i s velikim se nestrpljenjem očekivalo kako će "neboder" izgledati kada bude napokon dovršen. 

Tekst u "Karlovačkom tjedniku" pomalo je nejasan u svom završnom dijelu, možda se ponešto izgubilo u tiskari, a pretpostavljamo da se pri spomenu "trokatnica" radi o zgradama u nastavku "nebodera" kroz Domobransku ulicu (tada Ulicu JNA), odnosno o bloku koji će kasnije biti zaokružen još jednim, i to znatno višim neboderom, deseterokatnicom u podnožju koje je radio kultni "Miloš". 

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Otpočeli radovi na "Neboderu", Karlovački tjednik, 13. kolovoza 1954. godine

Otpočela je gradnja šesterokatne stambene zgrade na raskršću ulice Jugoslavenske narodne armije i Smičiklasove ulice. Zbog svojih budućih šest katova ova je zgrada dobila i svoj popularni naziv - neboder. 

Svojom visinom ipak neće razdirati nebo, ali to je prvi objekt ove vrste u Karlovcu i naziv neboder je opravdan. Izgradnja nebodera povjerena je građevinskom poduzeću "Temelj" iz Karlovca. 

Do konca godine predviđa se da će biti izvedeni grubi građevinski radovi, čak do pod krov zgrade. Ugovorna svota za ove radove iznosi 32 miliona dinara. Neboder će, među ostalim, imati desetak komfornih stanova.

Ispred ovih stambenih zgrada - trokatnica, bit će podignut sklop trgovinskih i ugostiteljskih radnji, koje će dalje biti povezane s lokalima u neboderu.

(foto: kafotka.net)

Izdvojeno


Reci što misliš!