KA RETROVIZOR

KARETROVIZOR

Prije 38 godina u ove dane Karlovčani su s nestrpljenjem očekivali kako će izgledati nova manifestacija - Dani piva!

Prije 38 godina u ove dane Karlovčani su s nestrpljenjem očekivali kako će izgledati nova manifestacija - Dani piva!

Prije 38 godina u prvom planu tradicionalne karlovačke manifestacije ipak je bilo - pivo.

Iako ovih dana teku 35. Dani piva, prva manifestacija održana je prije 38 godina, jer u ratno doba nekoliko godina nije bilo moguće organizirati priredbu takvog karaktera. Vremena su se promijenila, a kroz razne promjene prolazila je i manifestacija. Od nekadašnjeg sajma piva u Zvijezdi, došli smo, jednako krivnjom organizatora i samih građana, do manifestacije koja ima svojih dobrih, čak i odličnih strana, ali s pivom zapravo više i nema previše veze. 

Mijenjali su se i organizatori, mijenjali su se koncepti, a ako govorimo o svemu tome popratnom (odnosno - onom što je trebalo biti popratno, a s vremenom je postalo mnogima glavno) možemo reći da sada svakako možemo biti zadovoljniji, jer iako se pivo nije vratilo na Dane piva, glazbeni program za koji, koliko god si to možda i ne priznavali, svi pokazuju najviše interesa već u najavama, napokon je prikladan i imamo pravu gradsku feštu umjesto seoskog vašara na ŠRC-u, ne želeći pritom ni najmanje uvrijediti ljubitelje takvog izričaja, no za sve postoji vrijeme i - mjesto.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

A, prije 38 godina u prvom planu ipak je bilo pivo. Dakako, bilo je to i puno lakše u ondašnjem sustavu, danas je priča vrlo jednostavna - tko daje novac, taj i toči pivo, a nostalgija i sjeta za povorkom brojnih pivovara iz cijele zemlje sve je što je ostalo u današnjim uvjetima, a ideja da bi se to moglo ponoviti - utopija.

Ipak, to ne znači da u narednim godinama ipak ne bi trebalo biti i malo više pivske ponude, ali ponovit ćemo i da to podosta ovisi o građanima, od kojih većina već dobrih dva do tri desetljeća ne pita koje će pive biti na ponudi već - tko svira. 

"Sudjeluje 12 pivovara", Karlovački tjednik 28. kolovoza 1984.

Predstavnici Organizacijskog odbora i Karlovačke pivovare upoznali su u utorak na novinare s pripremama za Dane piva, svojevrsni jugoslavenski sajam piva, što će se u Karlovcu održati od 5. do 12. rujna. Ovom manifestacijom, koja će imati prvenstveno kulturno-zabavni i turistički karakter, Karlovačka pivovara ujedno će obilježiti 130 godina rada. 

Sajam će okupiti 12 jugoslavenskih pivovara iz Buzeta, Laškog, Banjaluke, Zagreba, Osijeka, Apatina, Nikšića, Beograda, Svetozareva, Peći, Skoplja i Karlovca. Osim što će moći piti pivo ovih pivovara po pristupačnim cijenama, Karlovčane očekuje i bogat kulturno-zabavni i sportski program. Ugostiteljske usluge nudit će karlovačka "Korana", a osim njih na Trgu Maršala Tita naći će se i Vrbovčani sa svojom kuhinjom pod nazivom "Kaj su jeli naši stari?", ugostitelji iz Buzeta s istarskim specijalitetima, a bit će i 237 prodajnih mjesta za malu privredu.

Sajam će biti otvoren svakog dana od 9 do 24 sata, a od 17 sati će se plaćati ulaznice koje će vrijediti i za sve kulturno-zabavne priredbe. Organizatori su se potrudili da ponude ulaznice po popularnim cijenama - jedna ulaznica stoji 30 dinara, dok komplet za sve dane stoji 100 dinara. Turističke agencije najavljuju velik interes za Dane piva, posebno iz Slovenije i Zagreba pa će karlovački Autotransport uvesti i posebnu turističku liniju na relaciji Zagreb - Karlovac. 

(foto: kafotka.net)

Izdvojeno


Reci što misliš!