KA RETROVIZOR

KARETROVIZOR

Danas se ukidaju smjerovi, a u sedamdesetima nije bilo dovoljno mjesta za sve - glavni problem bilo je premalo smjerova za djevojke!

Danas se ukidaju smjerovi, a u sedamdesetima nije bilo dovoljno mjesta za sve - glavni problem bilo je premalo smjerova za djevojke!

Mjesta u školskim klupama bila su većinom "proizvodna" što je bilo neprivlačno učenicama.

I ove godine diljem Hrvatske, pa tako i u Karlovcu, u školama je ostao velik broj praznih mjesta. Loša demografska slika, ali i potpuna promjena zainteresiranosti mladih, koji se sve teže odlučuju za zanate, već svi žele u 2-3 škole koje su "na boljem glasu", posebno u Gimnaziju, utječu na to da se već u ljetnom roku ukidaju neki smjerovi, jer prijava jednostavno - nema. 

Prije 44 godine situacija je, pak, bila potpuno suprotna. Nakon čak trećeg upisnog roka, još je 150 učenika i učenica ostalo bez mjesta u srednjim školama, a prema tadašnjem sustavu odlučeno je da će biti automatski raspoređeni u odjele u koje je to moguće. Velik problem, a za mnoge i glavni razlog za takve situacije, po mnogima je bilo ono što su škole zapravo nudile. Naime, bilo je, kako govori tekst u "Karlovačkom tjedniku", premalo mjesta za djevojke. Njih je tada, kao i danas, bilo više nego učenika, no mjesta u školskim klupama u znatnoj su većini bila namijenjena proizvodnim zanimanjima i zanatima za koja su se, pogotovo tada, djevojke jako teško odlučivale. 

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

"Još o upisima: Programi nepodesni za učenice", Karlovački tjednik, 14. rujna 1978.

Iako je školska godina za sve učenike karlovačkih srednjoškolskih centara počela, problemi oko upisa učenika u završni stupanj usmjerenog obrazovanja još su uvijek prisutni među srednjoškolcima.

Naime, oko 150 učenika niti nakon trećeg roka nije se uspjelo upisati u završni stupanj srednjoškolskog obrazovanja. Oni će, kako je zaključeno na zajedničkoj sjednici Koordinacionog odbora za preobražaj odgoja i obrazovanja Zajednica općina Karlovac i Koordinacionog odbora za samoupravne interesne zajednice, biti naknadno upisani u već postojeća odjeljenja, s tim da se najprije rasporede učenici u proizvodna zanimanja, a preostali dio koji neće moći da u tim centrima pohađa nastavu, bit će upisan u odjeljenja za neproizvodna zanimanja. Pri raspodjeli učenika u odjeljenja vodit će se posebna briga da se učenicima koji su lošijeg zdravstvenog stanja omogući upis u ono odjeljenje za koje su ti učenici prema mišljenju liječnika sposobni.

Upisi su pokazali i da se u karlovačkoj regiji javlja jedan zaista ozbiljan problem. Radi se o upisu ženske omladine u srednjoškolske centre. Programi na području Zajednice općina Karlovac su takvi da se za proizvodna zanimanja najviše traže zidari, tesari, metalci i slično, a takva su zanimanja za žensku omladinu za sada iz više razloga neprihvatljiva. 

Na području Zajednice općina Karlovac u završnoj fazi obrazovanja ima 57 posto ženske omladine, a za proizvodna zanimanja planirano je 68 posto slobodnih mjesta. Na taj način velik broj ženske omladine zbog specifičnih zanimanja nije u stanju da se upiše u centre s takvim programima obrazovanja. Upravo iz tih razloga javio se "višak" učenika koji se nisu mogli upisati u završni stupanj usmjerenog obrazovanja pa će se za njih morati naknadno tražiti najprihvatljivije rješenje.

(foto: kafotka.net)

Izdvojeno


Reci što misliš!