KA RETROVIZOR

KARETROVIZOR

Prije gotovo 40 godina raširenih očiju gledali su ekshibiciju Zagrepčana - danas je karlovački baseball respektabilan u cijelom svijetu

Prije gotovo 40 godina raširenih očiju gledali su ekshibiciju Zagrepčana - danas je karlovački baseball respektabilan u cijelom svijetu

Karlovac je, primjerice, uredno osvajao domaćinstva europskih kupova i europskih prvenstava u konkurenciji Stockholma, Barcelone, Pariza...

Da se uz puno ljubavi, ali i još više ozbiljnog i profesionalnog rada, danas, u 21. stoljeću može puno toga i da u današnjem globalnom svijetu nema isprike za nedostatak hrabrosti i izlike poput "ali, oni su veći..." u Karlovcu pokazuje iz godinu u godinu nekoliko društvenih subjekata, a jedan od njih, možda i najočitiji svakako je Baseball klub Olimpija.

Reći će neki da je baseball mali sport pa 18 naslova prvaka države kraj znatno većih Zagreba i Splita možda i nisu velika stvar, ali bit će to tek stvar nepoznavanja materije. Uistinu, hrvatski baseball je vrlo mali (mogla bi se i posebna tema napisati o tome kako bezrazložno stagnira već godinama, iako bi se uz spomenuti ozbiljan trud i rad mogao pokrenuti u Rijeci, Puli, Osijeku... vratiti u Zadru, Samoboru, Šibeniku, Slavonskom Brodu...), no Olimpija i karlovački baseball europsko su pa i svjetsko ime.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Karlovac je, primjerice, uredno osvajao domaćinstva europskih kupova i europskih prvenstava u konkurenciji Stockholma, Barcelone, Pariza... sve do pandemije bio je redovan domaćin MLB kampova kao jedno od samo nekolicine odredišta u Europi, a naposlijetku, Kruno Karin čelni je čovjek europske i u najužem vrhu svjetske baseball federacije. A, u karlovačkoj Olimpiji redovito igraju Amerikanci, Venecuelanci, Japanci... 

Da, kada je u pitanju baseball Karlovac je zaista respektabilno ime na svjetskoj mapi i zato smo bejzbolašima, na dan kada su osvojili 18. naslov prvaka Hrvatske, posvetili ovo izdanje KAretrovizora.

A, sve je počelo prije 40 godina, gotovo stidljivo, prvo ekshibicijskom utakmicom dvije postave BK Zagreba na Vunskom polju. Učenici su ubrzo osnovali klub, nije puno prošlo da postanu učitelji, a na kraju i, uzevši u obzir 18 naslova od 31 odigranog prvenstva Hrvatske, jednostavno - velemajstori!

"Promocija bejzbola na Vunskom polju", Večernji list, 10. listopada 1983.

Na inicijativu karlovačkih studenata koji studiraju na zagrebačkim fakultetima i visokim školama, u Karlovcu je u subotu održan prvi demonstracijski susret bejzbolaša. Gosti Karlovčana bili su igrači bejzbol kluba "Zagreb". 

U susretu prve i druge momčadi Zagrepčani su na Vunskom polju pokazali svu ljepotu ovog sporta. Prva momčad bila je bolja i pobijedila sa 15:5.

Susret je promatralo više od 300 gledalaca.

(foto: kafotka.net)

Izdvojeno


Reci što misliš!