KA RETROVIZOR

KARETROVIZOR

Sjećanja su varljiva - od ubojstava i zločina pa do sigurnosti u prometu, u "lijepoj prošlosti" situacija je bila puno gora nego danas

Sjećanja su varljiva - od ubojstava i zločina pa do sigurnosti u prometu, u

U prvih osam mjeseci 1987. godine bilo je dvostruko više prometnih nesreća nego što ih je danas u cijeloj godini.

Kada je u pitanju opća sigurnost pa tako i ona u prometu, komentari na internetu često odaju uvjerenje mnogih da je nekada život bio sigurniji i manje opasan. Daleko je to od istine, no današnja dostupnost informacija, ali i praktički neograničen prostor koji mediji imaju za razliku od ograničenog broja novinskih stupaca, kod mnogih očito stvaraju dojam da je danas zločina, incidenata kao i prometnih nesreća više. 

Dakako, to je daleko od istine (primjerice, na području RH "najcrnja" godina bila je 1987. u kojoj je zabilježeno 120 ubojstava, a sada ih je godišnje negdje između 40 i 50. Ipak, mnogi su se spremni zakleti da život nikada nije bio strašniji i da zločina nikada nije bilo više. 

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Tako je i u pitanju prometa. Jasno je da je svaki izgubljeni život tragičan i da je i jedna tragedija - jedna previše. Ali, ako bismo uspoređivali brojke - opet ćemo doći do zaključka da smo, bez obzira na varljiva sjećanja na "lijepu prošlost", svi skupa sigurniji i na prometnicama. I to znatno. 

Tako crtica iz 1987. godine govori o 875 prometnih nezgoda i 13 smrtno stradalih na području grada u samo prvih osam mjeseci godine, a nakon toga je uslijedio crni rujan s čak 11 poginulih - dakle ukupno 24 u devet mjeseci. Za usporedbu, 2019. godine (uzeli smo kao primjer posljednju godinu prije pandemije) u Karlovcu je bilo 439 prometnih nesreća i 9 smrtno stradalih, ali u cijeloj godini.

"Stanje je loše", Karlovački tjednik 13. listopada 1987. godine

Situacija u sigurnosti u prometu na karlovačkim cestama izuzetno je loša. To pokazuju podaci o prometnim nesrećama, ozlijeđenim i poginulim osobama u ovoj godini, o čemu su neki dan raspravljali članovi Savjeta za sigurnost prometa SO Karlovac.

U prvih osam mjeseci ove godine registrirano je čak 875 nesreća u kojima je poginulo 9 sudionika u prometu. Kada se tome doda da je u samo šest nesreća tokom rujna poginulo 11 osoba onda je jasno da je situacija kritična. Inače, u osam mjeseci ove godine 67 lica je teško ozlijeđeno, dok je još 156 zadobilo lakše tjelesne ozljede. Materijalna šteta na vozilima procjenjuje se na više od 302 milijuna dinara.

Članovi Savjeta za sigurnost prometa ocijenili su da je osnovni razlog takvog nezadovoljavajućeg stanja ljudski faktor, vozači i drugi sudionici u prometu. No, također se naglašava i problem s tehnički neispravnim vozilima i sve slabije održavanje prometnica. S tim u vezi, opravdan je razlog da se od USIZ-a za ceste i radnih organizacija koje obavljaju održavanje cesta zatraži da u svojim planovima osiguraju sredstva za rekonstrukciju dionice Karlovac-Netretić i bolje održavanje putova. Također, nadležnim organizacijama i zajednicama preporučena je semaforizacija opasnih raskršća, izgradnja potrebnih nogostupa i omogućavanje odvodnje površinskih voda. Savjet zahtjeva i krajnju ozbiljnost pri izradi planova Zimske službe za predstojeću zimu, koji bi trebali biti gotovi do 1. studenog. Radi preventivnog djelovanja uz pomoć AMD Karlovac održat će se više predavanja, a nabavit će se i tri nastavna filma.

(foto: kafotka.net)

Izdvojeno


Reci što misliš!