KA RETROVIZOR

KARETROVIZOR

Stranačke iskaznice su već desetljećima na ovom podneblju važne, ali 1981. pola prosvjetnih djelatnika nije bilo u Partiji!

Stranačke iskaznice su već desetljećima na ovom podneblju važne, ali 1981. pola prosvjetnih djelatnika nije bilo u Partiji!

Lokalni Tjednik, istina, ističe kako tako nešto i ne treba biti obaveza, ali se ipak pita i dvoji je li to baš u redu.

Napredovanje uz pomoć stranačke iskaznice nažalost je desetljećima ukorijenjeno u ovom podneblju, ne samo karlovačkom, već i općenito hrvatskom. No, tekst iz 1981. godine u Karlovačkom tjedniku pokazuje da se varaju oni koji misle kako je u nekadašnjoj Partiji to bilo raširenije nego danas. 

Partijska iskaznica bila je potrebna uglavnom za najviše pozicije, dok je unatoč povremenom propitivanju takve situacije sve ostalo bilo ipak nešto ležernije pa i na području prosvjete i obrazovanja, svakom društvu posebno bitnom pa gotovo pola prosvjetnih radnika nije željelo u Partiju, što ih nije omelo u dobijanju posla. 

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Lokalni Tjednik, istina, ističe kako tako nešto i ne treba biti obaveza, ali se ipak pita i dvoji je li to baš u redu. 

"Postotak", Karlovački tjednik, 5. studenog 1981.

Gotovo svaki drugi prosvjetni radnik u osnovnom obrazovanju općine Karlovac (oko 46 posto od ukupnog broja) nije član SKJ. Taj podatak nameće niz pitanja i dilema, a među ostalim i pitanje da li to odgovara stvarnim potrebama obrazovanja učenika u našem socijalističkom samoupravnom društvu.

Na nedavnoj sjednici vijeća Skupštine općine Karlovac na primjedbu jednog delegata da je premalo prosvjetnih radnika u Savezu komunista, odgovoreno je da je Karlovac u samom vrhu po zastupljenosti prosvjetnih radnika u članstvu Saveza komunista. U svakom slučaju - činjenica koja zaslužuje pažnju. Međutim, ipak se postavlja pitanje treba li se s ovakvim stanjem miriti? Posebno zbog toga jer statistika pokazuje da je unazad dvadesetak godina došlo do pada broja prosvjetnih radnika u SKJ. 

Prosvjetno pedagoški rad, to čak ne treba posebno ni naglašavati, ubraja se u one djelatnosti koje najdirektnije utječu na formiranje ličnosti i usmjeravanje djece i radi toga je svrstan u područja od posebnog društvenog interesa. Iz ovog zaista nije teško zaključiti kolika je uloga prosvjetnih radnika u formiranju kompletne socijalističke ličnosti.

Treba naglasiti da članstvo u SK ne smije biti, što uostalom i nije, bjanko potvrda za dobijanje posla u prosvjeti. Međutim isto tako treba reći da se prosvjetni radnici moraju politički obrazovati i u većem broju stupati u Savez komunista.

(foto: kafotka.net)

Izdvojeno


Reci što misliš!