KA RETROVIZOR

KARETROVIZOR

Za neboder u Šebetićevoj postojale su razne ideje - mogla je tamo biti policija, Sud, a najozbiljnije se razmatrala mogućnost hotela

Za neboder u Šebetićevoj postojale su razne ideje - mogla je tamo biti policija, Sud, a najozbiljnije se razmatrala mogućnost hotela

Nekima je "šaka u oko", a neki su mu skloni, ali sigurno je da je postao neizostavan dio vizure grada na četiri rijeke.

Neboder u Šebetićevoj ulici neizostavna je vizura grada na četiri rijeke, iako o njemu ima podijeljenih mišljenja, jer je neprijeporno narušio vizuru starog dijela grada, no barem jednako je onih koji su, iz navike ili ne, ovom neboderu skloni.

Dakako, posebno oni koji su u njemu odrastali, a malo je nedostajalo da takvi - uopće ne postoje. Naime, pomalo čudno zvuči da je kada se odlučilo da će se neboder graditi zapravo nitko nije znao što će u njemu biti. Policija (odnosno tadašnja milicija), Sud, možda čak i Gradsko poglavarstvo, a najozbiljnije se, čini se, razmišljalo o mogućnosti da na tom mjestu bude hotel. 

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Na kraju, neboder je postao stambene namjene, što je svakako i najlogičnije rješenje, posebno ako se uzme u obzir da bi sve druge opcije vjerojatno zahtjevale i rušenje nekih okolnih zgrada. 

"Traži se investitor", Karlovački tjednik, 27. studenog 1966. godine

Jednu od najvećih "boljki" gradskim ocima predstavlja neboder u Šebetićevoj ulici. Već nekoliko puta bio je namjenjivan za različite ustanove. Prvobitno je SUP trebao biti smješten u njemu. Onda su u obzir dolazili Općinska skupština i Sud.

Najnoviji planovi predviđaju da neboder postane hotel. Već je poslano desetak ponuda raznim ugostiteljskim poduzećima u zemlji, koja bi mogla biti investitor za ostvarenje ove zamisli. Ponuda je dostavljena i domaćem ugostiteljskom poduzeću Korana, no raspoloženje u kolektivu je takvo da se ostavlja utisak nezainteresiranosti za ovaj poduhvat. O tome će radna zajednica još raspravljati nakon čega će se donijeti konačna odluka.

Ponude iz Karlovca upućene su i nekim najpoznatijim hotelima u zemlji. Između ostalog je i zagrebačka Esplanada stavljena u priliku da se izjasni hoće li preuzeti neboder ili ne.

Točna vrijednost radova koje treba izvršiti nije utvrđena. Prema informacijama iz Odjela za privredu Općinske skupštine takav bi objekt stajao 850 milijuna starih dinara, s time da vrijednost dosadašnjih radova iznosi 350 milijuna. Ostaje dakle pola milijarde što treba osigurati da se zamisao sprovede u djelo. 

Sada je teško prognozirati hoće li sredstva biti nabavljena, odnosno hoće li ponuda biti prihvaćena. Hotel bi imao 220 ležajeva, međutim s njegovom gradnjom vezano je uređenje obale Kupe i rušenje nekih stambenih zgrada. Urbanisti upravo rade na dodatnoj razradi ove ideje pa će nakon njihovih proračuna informacije o ovom pothvatu biti određenije.

(foto: kafotka.net)

Izdvojeno


Reci što misliš!