KA RETROVIZOR

KARETROVIZOR

Prije četvrt stoljeća gitarijada je održana u donjoj dvorani Hrvatskog doma - za naslov najboljeg borilo se 13 autorskih bendova

Prije četvrt stoljeća gitarijada je održana u donjoj dvorani Hrvatskog doma - za naslov najboljeg borilo se 13 autorskih bendova

Danas je situacija ipak znatno skromnija, ali ne i posve uspavana, kako je pokazala i ova gitarijada.

Uspješna gitarijada na Maloj sceni Hrvatskog doma nagnala nas je da potražimo izvještaj s posljednje gitarijade. Nije tajna da je u devedesetima, neposredno nakon rata, lokalna glazbena scena procvala, a da su danas druga vremena pa i ne treba raditi potpune usporedbe. Ipak, bez obzira na razvoj modernih tehnologija i svojevrsno otuđenje u današnjem društvu gotovo nevjerojatno zvuči podatak da je ne tako (pre)daleke 1997. na gitarijadi nastupilo 13 autorskih bendova i to samo iz Karlovca. Još dva su nastupila kao gosti, a sjećamo se još mnogobrojnih koji nisu bili dijelom gitarijade kao već etabliraniji sastavi.

Danas je situacija ipak znatno skromnija, ali ne i posve uspavana, kako je pokazala i ova gitarijada. 

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

A, 25 godina kasnije slavio je zaista odličan bend Panic Radar, koji nažalost i nije imao potrebnu ustrajnost da pokuša nešto napraviti i na širem planu. No, negdje iz potaje vrebali su bendovi koji će postati vrlo respektabilna imena i izvan lokalnih okvira - Zeus Faber, Galax54, Bach...

"Trijumf Panic Radara", Karlovački tjednik 26. lipnja 1997.

U organizaciji karlovačkih poduzeća TON i MDD, a pod pokroviteljstvom ZAKUD-a, karlovačkog dopisništva Večernjeg lista, Karlovačkog tjednika i Hrvatskog radio Karlovca, u diskoklubu Hrvatski dom održana je iznimno uspješna manifestacija "Gitarijada 97", na kojoj je nastupilo 13 autorskih bendova svih glazbenih usmjerenja.

Već u dvije polufinalne večeri dvorana je bila vrlo solidno popunjena, a puna do vrha na završnoj večeri na kojoj su nastupili bendovi Panic Radar, Frameless Screen, Ljuljačka, Konture, Bez razloga, Nexus, Pžbuka i Cleft. 

U završnici nije bilo iznenađenja, svi su se sastavi predstavili otprilike istim repertoarom kao u polufinalu, s tim da je Panic Radar apsolutno potvrdio najbolji dojam iz prve dvije večeri te više nego zasluženo odnio titulu pobjednika gitarijade. Nagrađeni su mikrofonom, remenom za gitaru, žicama, trzalicama, majicama i kapama Karlovačke pivovare te besplatnim ulaznicama za "Hrvatski dom". 

Slične nagrade dobili su i laureati dviju posebnih nagrada - kao najugodnije iznenađenje nagrađene su djevojke iz potpuno ženskog sastava Pžbuka, a za najbolji dojam nagradu je dobio Frameless Screen.

Kao gosti su nastupili bendovi Ikar, No Limits, Sunčan dan i Crni labud.

(foto: arhiva Boris Benko)

Izdvojeno


Reci što misliš!