KA RETROVIZOR

KARETROVIZOR

Zaboravljena riječ "gastarbajter" - prije 50 godina za radnike iz inozemstva pripremali su se svečani dočeci kao da je praznik

Zaboravljena riječ

Planiran je i poseban režim rada trgovina, ali i "politički razgovori", kako piše Karlovački tjednik iz 1972. godine...

Inozemstvo je, ne treba od toga bježati, bilo privlačno Hrvatima oduvijek. Nije tu ništa loše kada bi se radilo samo o turističkim razlozima, no najčešće je i u daleko većem broju ulogu imao posao - bolje plaćen, s dostojanstvenijim radnim uvjetima i slično. 

Oni koji s nostalgijom pričaju o "danima tvornica" i nezaposlenosti zapravo u velikom dijelu griješe, jer ogromnu je ulogu u nezaposlenosti hrvatskih i jugoslavenskih građana tada imala - Njemačka, baš kao i danas. Naravno, postoje i razlike, tada je puno teže bilo dobiti stalni boravak u inozemstvu pa je golema većina radnika u inozemstvu odlazila bez obitelji i s namjerom da se jednom vrate na rodnu grudu. 

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

I danas, dakako, ima onih koji se vraćaju, ali puno je više onih koji jednom kada odu uskoro postaju i manje-više ravnopravni građani u svojim novim državama i ne planiraju povratak, osim možda kada dođe vrijeme za mirovinu. 

Pojam "gastarbajtera" tako je gotovo iščeznuo iz rječnika, jer ono što je nekada bio "privremeni rad u inozemstvu" danas je vrlo često - selidba u inozemstvo.

A, 1972. godine čak je 710.000 radnika iz Jugoslavije radilo na Zapadu, za Hrvatsku nismo našli precizan i pouzdan podatak, no na jednoj stranici spominje se brojka od čak 235 tisuća. Vrlo moguće, jer podatak iz Karlovačkog tjednika iz te godine govori o 20 tisuća stanovnika karlovačke i osam susjednih općina zaposlenih u inozemstvu (riječ je o području nešto većem od Karlovačke županije). 

Za njih su se planirali i dočeci i poseban režim rada trgovina, ali i "politički razgovori", baš kao što se navodi u sljedećem tekstu:

"Doček inozemaca", Karlovački tjednik, 14. prosinca 1972. godine

Danas Općinska konferencija Socijalističkog saveza i Općinsko sindikalno vijeće organiziraju zajednički sastanak s direktorima radnih organizacija Karlovca. Na sastanku će se utvrditi zadaci pojedinih organizacija i ustanova u pogledu što boljeg prihvata naših građana, koji će za ove novogodišnje praznike doći u domovinu na zimski odmor. Podsjetimo se da je na radu u inozemstvu iz karlovačke općine i osam susjednih općina zaposleno oko 20 tisuća radnika.

Na sastanku će biti formiran jedinstveni politički aktiv od oko 150 članova - koji bi održavao političke razgovore i upoznao naše zemljake s nizom detaljnih informacija o položaju naše komune i društvenim planovima. Posebno će biti obrađeno političko stanje u Jugoslaviji, njen položaj i vanjska politika.

Predviđa se aktivirati sva trgovačka poduzeća Karlovca, kako bi za te dane radili čitav dan, zatim da se otvori i mjenjačnica na autobusnom kolodvoru i informativni centar koji bi radio od 7 sati ujutro do 20 sati uvečer.

(foto: kafotka.net)

Izdvojeno


Reci što misliš!