KA RETROVIZOR

KARETROVIZOR

Prije 30 godina formirane su županije i određeni gradovi i općine - od tada u Karlovačkoj županiji imamo jedan grad i tri općine više

Prije 30 godina formirane su županije i određeni gradovi i općine - od tada u Karlovačkoj županiji imamo jedan grad i tri općine više
KAfotka.net

Neke su općine nestale, neke "preselile", a jedna je postala - grad.

Postoje trideset godina i trideset godina postavlja se stalno pitanje o opravdanosti njihovog postojanja. Brojne političke opcije najavljivale su njihovo ukidanje ili reduciranje, no nikada se ništa nije i zaista dogodilo. Riječ je, dakako, o županijama, o kojima piše i "Karlovački tjednik" iz 14. siječnja 1993. godine, donoseći vijest o četiri temeljna zakona donesena u posljednjim danima 1992. godine u Zastupničkom domu Sabora RH, a koji su između ostalog formirali i županije.

Iako je u konačnici zakon donesen glatko, promjena je bilo već ubrzo. Karlovačka županija prema skici koju donosi lokalni tjednik iz tog doba, trebala je imati četiri grada i 14 općina, a danas imamo pet gradova i 17 općina. Nije riječ samo o osnivanju novih općina, već i o dosta "pretumbacija", kakvih je bilo već i prije pokretanja županija.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Naime, dosta dugo pričalo se da će Jastrebarsko završiti u Karlovačkoj županiji, a Ogulin u Primorsko-goranskoj, no u konačnici nije se dogodilo niti jedno niti drugo. Unatoč već gotovo uvriježenoj urbanoj legendi da je "Karlovac ostao bez Plitvica", o tome se nikada nije ozbiljno ni raspravljalo, a jednako tako područje Plitvica nikada u povijesti nije pripadalo karlovačkom kotaru - istina je da su zbog slabije razvijenosti Gospića stanovnici tog kraja gravitirali Karlovcu kada je u pitanju škola, posao, liječenje... ali dio karlovačke općine ni kotara nikada nisu bile.

No, jest Topusko, oko kojeg se i nakon donošenja zakona vodila borba. Zapravo, prema prvom Zakonu o području županija, gradova i općina Republike Hrvatske, o kojem govori "Karlovački tjednik" iz 14. siječnja 1993. godine, čak su četiri općine koje su bile dio šireg karlovačkog područja pripale Sisačko-moslavačkoj županiji - to su Topusko, Vrginmost, Vojnić i Lasinja. Vojnić i Lasinja su, kao što znamo, kasnije vraćeni Karlovačkoj županiji, preostale dvije općine - nisu.

Nije tu i kraj promjenama. Ionako velik broj općina dodatno je narastao, jer u prvotnom zakonu nije bilo općina Bosiljevo, Ribnik i Kamanje, ali općina je trebao biti Skakavac. 

Oni koji su pažljivo zbrajali sada su vjerojatno na 18 općina pa se pitaju u čemu je još kvaka. Dakako, u stjecanju statusa grada. Prema spomenutom Zakonu Karlovac, Duga Resa, Ogulin i Slunj trebali su imati status grada, dok je Ozalj bio među općinama. U međuvremenu su Ozljani izlobirali gradski status, a da je toga bilo itekako puno najbolje govori podatak da je Hrvatska tog siječnja 1993. imala 69, dok danas ima čak 128 gradova!

Uz to dolazi i 428 općina, a najnovije najave o ukidanju ili spajanju nekih općina zasad su još samo slovo na papiru. Uostalom, na poziv Vlade RH da se jave općine zainteresirane za tako nešto, iz Karlovačke županije interes je pokazalo samo Žakanje, iako je među onima koji su i od prvog nacrta trebali imati općinu.

(foto: kafotka.net)

 

Izdvojeno


Reci što misliš!