KA RETROVIZOR

KARETROVIZOR

Bivši režim možda nije bio rigidan kao neki iza "Željezne zavjese", ali jednu stvar su jednako obožavali - sletove

Bivši režim možda nije bio rigidan kao neki iza

Karlovac je domaćin bio 1965. uz 20. obljetnicu oslobođenja zemlje i 1979. uz svoj 400. rođendan.

Iako je jugoslavenski komunizam, pogotovo u kasnijim godina, bio puno benevolentnijeg i opuštenijeg tipa od onih koji su trpili stanovnici država iza "Željezne zavjese", a pogotovo u odnosu na azijske zemlje, u jednoj je stvari tadašnji neprikosnoveni vladar Josip Broz Tito ipak "kopirao" najrigidnije komunističke režime. To su čuveni sletovi - masovne priredbe mladih u čast državi, Maršalu i društvenom uređenju, od kojih je svakako najpoznatiji bio Dan mladosti 25. svibnja sa središnjom sletskom priredbom u Beogradu.

No, bilo je i manjih, no i dalje itekako masovnih sletskih priredbi, a na karlovačkom području bio je to Slet bratstva i jedinstva, koji su naizmjence svakih nekoliko godina održavali mladi Karlovca, Siska, Novog Mesta, Bihaća i Banjaluke. 

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Karlovac je imao tu, ovisno o pogledu i perspektivi iz kojeg gledamo, čast ili "čast" da bude domaćin na dvije značajne obljetnice, jedne državne i jedne gradske. Naime, sletskim je priredbama bio domaćin 1965. uz velike proslave 20. obljetnice oslobođenja zemlje, ali i 1979. godine kada je grad slavio svoj 400. rođendan.

Dakako, izuzevši samu pozadinu sletova, nije u njima sve bilo negativno, naprotiv. Bilo je to vrlo lijepo druženje mladih iz pet gradova, a u sportskom smislu i prava mala "lokalna olimpijada".

"Pred VIII Slet bratstva i jedinstva - Očekuje se više od 19000 učesnika", Karlovački tjednik, 4. veljače 1965. godine

Očekuje se da će više od 19000 učesnika sudjelovati na VIII sletu bratstva i jedinstva što će se ove godine održati u Karlovcu, istaknuto je na sastanku Sletskog odbora kome su pored delegata iz Ljubljane, Novog Mesta, Prijedora, Banjaluke, Cazina, Bihaća i drugih općina prisustvovali Josip Boljkovac, predsjednik Općinske skupštine Karlovac i Bogdan Lasić, predsjednik Kotarskog odbora SSRN Karlovac.

Učesnici sastanka istaknuli su važnost ove manifestacije u vrijeme kada slavimo 20-godišnjicu oslobođenja naše zemlje. Osmi slet bratstva i jedinstva tako će biti značajna društveno-politička manifestacija.

Prema prvim predračunima troškovi Sleta iznosit će oko 30 milijuna dinara. Glavne priredbe održat će se 11., 12. i 13. lipnja u Karlovcu, Dugoj Resi i Ogulinu. U 15 sportskih grana natjecat će se kotarske reprezentacije iz Siska, Banjaluke, Novog Mesta, Bihaća i Karlovca. Natjecanja u veslanju, sportskom ribolovu, nogometu, biciklizmu, gimnastici, šahu, kuglanju, streljaštvu, odbojci, rukometu i tenisu održat će se u Karlovcu, u kojem će 13. lipnja biti održana i završna sletska priredba. Natjecanje košarkaša održat će se u Ogulinu, a atletičara i stolnotenisača u Dugoj Resi.

Pored toga održat će se i druge sletske priredbe. Program VIII Sleta počet će 5. svibnja tradicionalnom atletskom "trkom oslobođenja" ulicama našeg grada. Predviđeno je i nekoliko kulturnih priredbi: revija folklora, narodnih pjesama, nastup pjevačkih zborova, aero miting, pohod na Petrovu goru i druge priredbe. Jedna od najljepših i najmasovnijih manifestacija bit će Štafeta bratstva i jedinstva, koja će krenuti iz Karlovca, proći kroz svih pet kotareva i stići 13. lipnja na završnu priredbu u Karlovac. 

(foto: kafotka.net)

Izdvojeno


Reci što misliš!