KA RETROVIZOR

KARETROVIZOR

Pušenje je u sedamdesetim godinama bilo toliko rašireno, da su novine morale apelirati da se zabrani barem - u bolnici!

Pušenje je u sedamdesetim godinama bilo toliko rašireno, da su novine morale apelirati da se zabrani barem - u bolnici!

Pušilo se u dvorani, u kinima, a i na Dnevniku smo gledali sjednice prekrivene dimnom zavjesom...

Iz današnje perspektive teško zamislivo, pogotovo onima mlađima, no u šezdesetim, sedamdesetim i osamdesetim godinama naveliko se - dimilo. Čak i najveći nostalgičari za tim razdobljem pa i oni koji su i sami pušači, zasigurno neće požaliti za tim dijelom življenja u tim godinama. 

Pušilo se, tako, u dvorani (na zimskom malonogometnom turniru od dimne zavjese krajem dana jedva se razaznavao parket), slobodniji su zapalili čak i u kinu, a ništa drugačije nije bilo ni na službenim mjestima - nije bila rijetkost na Dnevniku vidjeti izvještaj s neke sjednice u kojoj sve sudionike obavija dim cigarete. 

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Pušilo se, kako pokazuje tekst iz Karlovačkog tjednika iz 1975. godine - čak i u bolnici! Barem u čekaonicama, no kakva su to bila vremena, nije isključeno i da su doktor i pacijent zapalili pokoju zajedno, dok čekaju na nalaze...

"Pušenje", Karlovački tjednik, 13. veljače 1975. godine

"Organizacija je dužna onemogućiti pušenje na svim radnim sastancima i skupovima koji se održavaju u zatvorenim prostorijama. Aktima iz člana 21, stavak 1, ovog zakona organizacija je dužna propisati mogućnosti ili zabranu pušenja u radnim prostorima."

Ovako glasi stavak 2, člana 45, Zakona o zaštiti na radu, što ga je Sabor SRH donio na sjednici Vijeća udruženog rada 10. prosinca 1974. godine. Međutim, nije nam namjera skretati pažnju radnim i društveno-političkim organizacijama na zakon. Želimo skrenuti pažnju na nešto sasvim drugo - i dati prijedlog.

Naime, u čekaonicama Medicinskog centra nigdje nema upozorenja o zabrani pušenja. Istini za volju, nema ni dozvole da se smije pušiti, ali ima bezbroj pepeljara u čekaonicama. Mislimo da bi u najmanju ruku jedna zdravstvena ustanova trebala uvesti zabranu pušenja u svim prostorijama. Kako to provesti?

Dovoljno je na ulazu u Medicinski centar i sve njegove nazovimo ih filijale istaći ploču ZABRANJENO PUŠENJE i ispod nje postaviti oveću pepeljaru za one, a ima i takvih, koji ulaze s upaljenom cigaretom u ustima. Vjerujemo u uspjeh ovakvog upozorenja...

(foto: kafotka.net)


 

 

Izdvojeno


Reci što misliš!