KA RETROVIZOR

KARETROVIZOR

Prije točno 100 godina nakon velikih izbora u Kraljevini SHS lokalni tjednik objavio je listu građana koji - nisu izašli na izbore!

Prije točno 100 godina nakon velikih izbora u Kraljevini SHS lokalni tjednik objavio je listu građana koji - nisu izašli na izbore!

Pred izbore list se otvoreno obračunava sa srpskim, ali i unitarističkim strankama, no obrušava se i na komuniste, ali i na hrvatske stranke sklone Crkvi te frankovce

Prelistavajući stare lokalne listove naletjeli smo na vrlo zanimljiv i emotivan način na koji su praćeni vrlo značajni parlamentarni izbori 1923. godine u Kraljevini Srba, Hrvata i Slovenaca. Nakon početnog oduševljenja južnoslavenskim ujedinjenjem, diljem Hrvatske vrlo brzo raslo je razočaranje i bijes zbog velikosrpske hegemonije.

Lokalni tjednik "Hrvatska sloboda" iz broja u broj posvećivao je golemu pozornost izborima, mobilizaciji građana da izađu na izbore, ali i otvorenoj agitaciji za Hrvatsku republikansku seljačku stranku, odnosno Stjepana Radića, koji je smatran jedinim mogućim putem za Hrvate. U pripremnim tekstovima za izbore list se otvoreno obračunava sa srpskim, ali i unitarističkim strankama, no obrušava se i na komuniste, ali i na hrvatske stranke sklone Crkvi te frankovce, iz kojih je nastao ustaški pokret. 

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Krajnje neobično za to vrijeme, list koji je inače izlazio tjedno na 4 strane, u to vrijeme izlazi gotovo dan za danom, sa specijalnim izdanjem s rezultatima izbora. Nije to zapravo toliko ni čudno, jer ove je izbore pratio cijeli svijet pa im je posebno mjesto u svom listu posvetio i čuveni Time.

No, ono najzanimljivije iz današnje perspektive dolazi nakon izbora. Iako su rezultati bili u skladu s očekivanjima lista, odnosno "radićevci" su premoćno pobijedili i u Karlovcu i na području cijele Hrvatske, "Hrvatska sloboda" u nekoliko je brojeva objavljivala spisak građana koji se izjašnjavaju kao Hrvati, a koji nisu izašli na izbore!

Tu svojevrsnu listu srama ipak nećemo objaviti, no za ljubitelje povijesnih crtica prenosimo izborne rezultate u Karlovcu i okolici, tih velikih izbora koji su se dogodili prije točno 100 godina.

"Hrvatska sloboda", 19. ožujka 1923. godine

Rezultati izbora u kotaru Karlovac:

Karlovac: Radić 2064, Demokrati 318, Radikali 175, Komunisti 92, Socijalisti 72, Frankovci 20, Pučka 18.

Dugaresa-Zvečaj: Radić 555, Komunisti 66, Demokrati 26, Pučka 8, Radikali 4, Frankovci 3, Socijalisti 1.

Ozalj: Radić 749, Demokrati 21, Komunisti 19, Pučka 5, Frankovci 4, Socijalisti 3, Radikali 1.

Ukupno u cijelom kotaru Karlovac (Karlovac, Dugaresa-Zvečaj, Ozalj, Netretić, Rečica, Jaškovo, Šišljavić, Draganić, Ribnik): Radić 9003, Demokrati 510, Komunisti 251, Radikali 190, Socijalisti 94, Pučka 60, Frankovci 39.

Rezultat iz Zagreba: Radić 6786, Frankovci 4709, Demokrati 2324, Nezavisni Rojc 1691, Komunisti 1249, Radikali 357, Pučka 293, Socijalisti 247, Nezavisni Politeo 163.

Doznajemo jošte da je u Beogradu Pašić propao, te da su bile velike demonstracije u Zagrebu između hrvatske omladine i orjunaša te u Glini i okolici između demokrata i radikala, gdje da ima više mrtvih."

(foto: kafotka.net)

 

 

Izdvojeno


Reci što misliš!